"Xenotransplantatie, kán dat?"

De Studentenraad van de faculteit Diergeneeskunde organiseert in samenwerking met Stichting Consument & Biotechnologie een publieksgesprek over xenotransplantatie. Deze discussiebijeenkomst zal woensdagavond 28 maart 2001 vanaf 20:00 uur plaatsvinden in het hoofdgebouw van Diergeneeskunde in de Raadszaal, C031.

Het publieksgesprek vindt plaats in het kader van het publiek debat "Xenotransplantatie, kán dat?" dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgevoerd door Stichting Consument & Biotechnologie.
De aanwezigen zullen geïnformeerd worden over de achtergronden van xenotransplantatie, zodat zij zich er een mening over kunnen vormen en onder leiding van een moderator kunnen discusiëren. De meningen zullen door de overheid meegewogen worden bij het opstellen van verder beleid en regelgeving.

Xenotransplantatie is het transplanteren van organen, weefsels of cellen van een dier naar een mens. Varkens komen hiervoor het meest in aanmerking, echter om dit mogelijk te maken moet nog veel onderzoek gedaan worden. Alleen hartkleppen afkomstig van varkens worden nu al routinematig getransplanteerd naar patiënten. De bedoeling is dat de wachtlijsten door het tekort aan menselijke organen en weefsels hierdoor verkort worden. Problemen hierbij zijn de afstoting, het functioneren van het orgaan, (onbekende) risico's etc.

De bedoeling van het publiek debat is dat er een beeld ontstaat van hoe in de samenleving wordt gedacht over xenotransplantatie. Er kan ingegaan worden op de (psychologische) gevolgen van de mens en op de gevolgen (van het welzijn) van het dier.

Ben je geïnteresseerd? Kom dan woensdag 28 maart naar het hoofdgebouw van Diergeneeskunde. Iedereen is welkom en de koffie staat klaar. Als je niet kunt komen discusieer dan mee op www.xenotransplantatie.nl

Datum: 8 maart 2001
Afzender:Cindy Bunnik (voorzitster Studentenraad, faculteit Diergeneeskunde Utrecht)