Gemeente Lisse

WET MILIEUBEHEER

Melding

Wij hebben een melding op grond van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer ontvangen van:

Van der Spruit & Dobbelmannduin Assurantiën, Grachtweg 73A, (Besluit woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer);

Stichting Scoutinggroep Lisser Kaninefaten, Loosterweg Zuid/Spekkelaan, (Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer).

Op deze niet-vergunningplichtige inrichtingen zijn de algemene regels van toepassing, zoals die staan vermeld in de eerdergenoemde besluiten.

BOUWEN EN WONEN

Voorbereidingsbesluit

Wij maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 maart 2001, op grond van artikel 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, heeft verklaard dat een herziening wordt voorbereid van:

een gedeelte van het bestemmingsplan Meerzicht voor het terrein hekwerken (bouw 10 villa's) en de bouwkavel tegenover de bouwmarkt (bouw 1 villa) aan de Grevelingstraat in Lisse.

De betreffende gedeelten zijn met arcering aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening. Het raadsbesluit met de bijbehorende tekening ligt vanaf vrijdag 30 maart 2001 voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis bij de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting.

Het besluit treedt in werking op vrijdag 30 maart 2001.

Aanvragen

Aanvragen om bouwvergunningen en melding van een bouwvoornemen zijn ingekomen van:

Heereweg 460B - plaatsen tuinhuis
Spekkelaan 1 - vergroten clubaccommodatie Kanaalstraat 251 - bouw dakkapel achterzijde Voerman 16 - bouw berging
Frans Halsstraat 3 en 5 - bouw dakkapellen voor- en achterzijde
Aagje Dekenstraat 17 - vergroten woning Loosterweg Noord 5 - vernieuwen en vergroten berging
1e Poellaan 26B - vergroten kantoor Punterhof 9, 11, 14, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 32 - uitbouw bovenverdieping
Wagendwarsstraat 18 - vergroten woning Stationsweg 174 - vernieuwen veranderen opslagruimte tot garage

Deze plannen kunt u elke ochtend tussen 8.30 uur en 12.30 uur inzien. Het is in dit stadium niet mogelijk hiertegen bezwaren in te dienen

Voorgenomen vrijstellingen

Zwanendreef 30 - bouw woning

De bouwplannen liggen van 30 maart t/m 26 april 2001 ter inzage.

Als u bedenkingen heeft tegen het verlenen van een vrijstelling dan kunt u dit uiterlijk 26 april 2001 en uitsluitend schriftelijk melden bij het college van burgemeester en wethouders.

Besluiten

Verleende bouwvergunningen en positieve reacties op meldingen van een bouwvoornemen.

´t Lange Rack 1 t/m 17 - plaatsen van 10 vlonders Grundelstraat 7 - bouw berging + zwembad Paulus Potterstraat 25 - vergroten woning

Bent u van mening dat u door één of meerdere besluiten in uw belang bent getroffen? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. U moet dat doen binnen 6 weken na de dag dat de vergunning of de reactie op de melding naar de aanvrager is verzonden. Wilt u precies weten wanneer het besluit is verzonden? Neemt u dan contact op met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting.

Voor alle informatie over bouwplannen, vrijstellingen en vergunningen en voor inlichtingen over bouwen kunt u van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur terecht bij deze afdeling, kamer 119 of u belt (0252) 433170.

DIVERSEN

Verordeningen

art. 139 Gemeentewet

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 22 maart 2001 de Verordening leerlingenvervoer 2001 vastgesteld.

De huidige verordening dient onder meer te worden aangepast in verband met de invoering van leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs.

De (gewijzigde) verordening treedt in werking op 29 maart 2001.

Voorts heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 maart 2001 de negende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Lisse (APV) vastgesteld.

In verband met de gewijzigde Wet op de Kansspelen dient elke gemeente haar beleid inzake het plaatsen van speelautomaten aan te passen. In Lisse is ervoor gekozen om in laagdrempelige inrichtingen (snackbars e.d.) slechts één behendigheidsautomaat toe te staan, terwijl in hoogdrempelige inrichtingen (restaurant, café e.d.) maximaal twee kansspelautomaten mogen worden opgesteld.

Voorts wordt in de verordening géén mogelijkheid geboden om een speelautomatenhal te openen.

De verordening treedt in werking op 2 april 2001.

De (gewijzigde) verordeningen liggen voor iedereen kosteloos ter inzage in het gemeentehuis, afdeling Bestuurszaken en Juridische Zaken.

Vakantierooster openbare basisschool schooljaar 2001-2002

Het vakantierooster voor de openbare basisschool De Tweemaster voor het schooljaar 2001-2002 is als volgt vastgesteld:

Harddraverijdag 27 september 2001 t/m 28 september 2001 Herfstvakantie 22 oktober 2001 t/m 26 oktober 2001 Kerstvakantie 24 december 2001 t/m 4 januari 2002 Voorjaarsvakantie 25 februari 2002 t/m 1 maart 2002 Paasvakantie 29 maart 2002 t/m 1 april 2002
Meivakantie 29 april 2002 t/m 10 mei 2002
Pinkstervakantie 20 mei 2002 t/m 21 mei 2002
Zomervakantie 22 juli 2002 t/m 30 augustus 2002

De bijzondere basisscholen in Lisse hanteren hetzelfde vakantierooster.

Bijzonder verlof buiten de schoolvakanties niet mogelijk

Op grond van de Leerplichtwet kan geen verlof worden verleend voor schoolverzuim buiten de normale schoolvakanties. Als sprake is van een gezinsvakantie die het gezin niet in de schoolvakanties kan opnemen in verband met de specifieke aard van het beroep van één van de ouders, is onder voorwaarden ontheffing van de leerplicht mogelijk. Informatie hierover kunt u krijgen bij de school of bij de leerplichtambtenaar in het gemeentehuis. Omdat veel ouders in het bollenvak werkzaam zijn, duurt de Meivakantie 2 weken. Hierdoor is het ook voor deze ouders mogelijk met de kinderen op vakantie te gaan binnen de normale schoolvakanties.

Prijs paspoort omlaag

De prijs van het paspoort gaat per 1 april a.s. fors omlaag. Het kabinet en de Tweede Kamer hebben namelijk besloten dat het tarief voor het verkrijgen van een paspoort moet worden verlaagd met 27,50 ( 12,48). In Lisse zal een paspoort vanaf 1 april a.s. daarom 83,50 ( 37,89) kosten. De prijs van een Europese identiteitskaart blijft ongewijzigd en kost 39,60 ( 17,97).

Aantal aanvragen minimabeleid Lisse boven verwachting

Het aantal aanvragen voor voorzieningen op het gebied van het minimabeleid lijkt dit jaar in de gemeente Lisse explosief toe te nemen. Sinds het begin van dit jaar voert de gemeente actief campagne om meer mensen te bewegen gebruik te maken van deze voorzieningen. Inmiddels zijn er in de eerste drie maanden al 185 aanvragen binnengekomen. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 197. Omdat er in de loop van het jaar altijd nog meer aanvragen binnenkomen zal het aantal aanvragen van dit jaar dat van 2000 naar verwachting flink overschrijden. Naast veel voorlichting is de toename waarschijnlijk mede toe te schrijven aan de invoering van het zogeheten draagkrachtbeginsel. Hierdoor kunnen ook inwoners, die eerder (net) niet binnen de gestelde doelgroep vielen, nu toch voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komen.

Om voor een zo hoog mogelijke vergoeding in aanmerking te komen moeten inwoners hun aanvraag voor 1 april aanstaande indienen. Aanvragen die later binnenkomen worden eveneens in behandeling genomen, maar in die gevallen wordt slechts een gedeelte vergoed.

Het Minimabeleid gemeente Lisse 2001 is per 1 januari 2001 in werking getreden. Het doel van het Minimabeleid is het (onder voorwaarden) verstrekken van bepaalde vergoedingen aan door de gemeente aangewezen groepen van personen. Over het algemeen kan worden gesteld dat men minimaal één jaar een minimuminkomen moet hebben om in aanmerking te komen voor deze vergoedingen. Het gaat hierbij om verschillende vergoedingen, waaronder een bedrag van 150,- ( 68,07) per jaar voor deelname aan maatschappelijke activiteiten voor elk lid van het huishouden. Ook is er een bedrag van 200,- ( 90,76) per jaar voor elk kind dat deelneemt aan het middelbaar onderwijs en geen recht heeft op een bijdrage in het kader van de Wet Studiefinanciering. Verder is er eenmaal per drie jaar een bedrag beschikbaar van 850,- ( 385,71) voor zelfstandige huishoudens die tenminste drie jaar een inkomen ontvangen op het niveau van het sociaal minimum (= 110% van het minimuminkomen). Dit bedrag is bedoeld voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen. Van deze voorziening zijn meerderjarige thuiswonende kinderen uitgesloten. Tot slot kunnen zelfstandige huishoudens eenmaal per jaar is een bedrag van 700,- ( 317,65) krijgen voor bijzondere noodzakelijke kosten van het bestaan, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een bril of voor huishoudelijke- en gezinshulp.

Wie wil weten of hij of zij in aanmerking komt voor de vergoedingen uit het Minimabeleid kan terecht bij de sector Welzijn in het gemeentehuis, telefoon: (0252) 433138.

Eerste urilift in gebruik

Sinds vrijdag 23 maart jl. kan in Lisse gebruik worden gemaakt van de eerste urilift, namelijk de lift die op t Vierkant is geplaatst. De tweede urilift, die komt te staan nabij de kruising Schoolstraat/Hobahostraat, kan naar verwachting begin april in gebruik worden genomen. Een urilift is een openbaar toilet voor heren. Het bijzondere van deze toiletten is dat ze met een liftsysteem in de grond verdwijnen op de tijdstippen dat ze niet worden gebruikt. De toiletten zijn te gebruiken op vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 03.00 uur en bij speciale evenementen.

Omdat veel overlast werd ondervonden van wildplassers op de uitgaansavonden in het centrum werd vorig jaar besloten een proef te doen met het plaatsen van een mobiel toilet op t Vierkant. Uit informatie van onder andere politie, horeca-exploitanten en omwonenden bleek het toilet duidelijk bij te dragen aan een verbetering van de situatie ter plaatse. Om die reden heeft de gemeenteraad in december 2000 besloten tot het realiseren van een permanente oplossing.

De uriliften zijn van roestvrij staal en hebben een modern, strak ontwerp. Ze worden automatisch gereinigd na elk gebruik en één keer per maand nog eens extra door medewerkers van het bedrijf dat ze plaatst. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat de uriliften geen stankoverlast geven. Doordat ze verzinken in de grond op de tijdstippen dat ze niet worden gebruikt, heeft de omgeving ook wat betreft uitzicht geen hinder van de toiletten. Een ander voordeel is dat ze vandalismebestendig zijn.

Hondenpoep, ruim op die troep!

Wie een hond uitlaat op de openbare weg is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verplicht de hondenpoep direct op te ruimen. U kunt dit doen met een hondenpoepschepje of een plastic zakje. Helaas blijkt keer op keer dat vele hondenbezitter zich niet aan deze regel houden met als gevolg dat wij regelmatig klachten ontvangen. Velen ondervinden namelijk overlast van de hondenuitwerpselen op straten en stoepen. Ook op openbare groenstroken, waar dikwijls kinderen spelen, laten sommige hondeneigenaren de uitwerpselen liggen. Héél vervelend dus! Wie de rommel niet opruimt, wordt daar -terecht- door anderen op aan gekeken. Het is slechts een kleine moeite, dus: hondenpoep, ruim op die troep! Wie dat niet doet loopt de kans bekeurd te worden. Het niet opruimen kan u op een boete komen te staan van circa 60,- ( 27,23)!

Gratis opruimmiddel

Wij willen u het opruimen graag gemakkelijk maken. Daarom staan er verspreid over het dorp 51 hondenpoepbakken waarin u de rommel kunt deponeren. In de (winkel)centra staan nog eens vijf depodogs, hondenpoepbakken waaraan plastic zakjes hangen waarmee de uitwerpselen eenvoudig en hygiënisch van de straat kunnen worden opgeruimd. Hebt u nog geen hondenpoepschepje of is de oude kapot? Dan kunt u deze gratis afhalen bij Openbare Werken, Vennestraat 3 tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur.

Geen opruimplicht

Wij hebben enkele plaatsen aangewezen waar u uw hond kunt uitlaten zonder dat u verplicht bent de uitwerpselen op te ruimen. Dit geldt voor de volgende plaatsen:

de dijk langs de Ringvaart vanaf de ijsbaan tot de Bizetstraat (als er geen schapen lopen)

de dijk langs de Greveling (Bizetstraat tot Ruishornlaan)

een gedeelte van de dijk langs de Rijnsloot (Ruishornlaan tot Ooievaarstraat)

de dijk langs de Zandsloot (Grote Beer tot Oranjelaan)

De precieze aanduiding van deze locaties staat aangegeven in de informatieve hondenkaart die alle hondenbezitters in december hebben ontvangen.

Collecte

Simavi collecteert van 25 tot en met 31 maart 2001. Van 1 tot en met 7 april a.s. hebben wij ZOA Vluchtelingenzorg een collectevergunning verleend.

Wijzigingen voor gemeentegids

Elk jaar brengt de gemeente een gemeentegids uit. Dit gebeurt in samenwerking met Wegener Suurland Falkplan. Deze gids, die huis-aan-huis wordt verspreid, bevat informatie over o.a. gemeentelijke zaken. In juli verschijnt de gids voor 2001/2002. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels ter hand genomen. Instellingen die vermeld staan in de gemeentegids en daarvoor nog aanvullingen of wijzigingen hebben, kunnen dat schriftelijk kenbaar maken aan de gemeente. U moet dit doen voor 30 maart a.s. Wijzigingen en aanvullingen voor de gemeentegids Lisse kunt u sturen naar: gemeente Lisse, afdeling Bestuurs- en Juridische Zaken, postbus 200, 2160 AE Lisse. Vermeld van uw instelling:

de naam

het adres

het postadres en postcode

het telefoonnummer

de naam van de secretaris.

Geef ook aan in welke rubriek u uw instelling geplaatst wilt hebben. Wie al eerder wijzigingen heeft doorgegeven, hoeft dat niet opnieuw te doen.

Lisse, 28 maart 2001

Burgemeester en wethouders van Lisse