Utrecht, 28 maart 2001

O|25, Tijdschrift over jeugd, nummer 3, jaargang 6

In het zojuist verschenen nummer van 0|25:

WP TypographicSymbols#Zurich Ex BT Steeds meer experimenten met herstelrecht

Dader en slachtoffer van een strafbaar feit stellen samen een plan op om de aangerichte schade te herstellen. In Utrecht, Den Haag en Leeuwarden wordt geëxperimenteerd met herstelrecht. De Tilburgse politie werkt er al een jaar mee. 'Het principe van herstelrecht werkt voor dader én slachtoffer.'

WP TypographicSymbols#Zurich Ex BT Criminele cliënten in het jongerenwerk

Jongerenwerkers zijn er niet om criminele jongeren aan te pakken. Dus zal een jongerenwerker niet snel de politie bellen als iemand loopt op te scheppen over een winkeldiefstal. Maar wat te doen als je cliënt met een vuurwapen rondloopt? Jongerenwerkers over hun dilemma: aangeven of wegkijken.

WP TypographicSymbols#Zurich Ex BT Reportage: Slachtoffer in Beeld

Vorig jaar namen zo'n zeshonderd jongeren deel aan de cursus Slachtoffer in Beeld. Ze kregen deze taakstraf opgelegd om hen te confronteren met de gevolgen van hun misdrijf - vaak openlijke geweldpleging of mishandeling, diefstal met geweld of inbraak. 0|25 aanschouwde hoe Quio, Rashid, Rens, Stijn en Samanta zich inleefden in hun slachtoffers.

WP TypographicSymbols#Zurich Ex BT Communities that Care

Het Amerikaanse criminaliteitspreventiemodel Communities that Care doet ook in Nederland zijn intrede. Door in een wijk risicofactoren voor jongeren te bestrijden en beschermende factoren te bevorderen beoogt Communities that Care de samenhang in de wijk terug te brengen. De jongeren zelf helpen inventariseren om welke factoren het gaat in hun wijk. Vier Nederlandse wijken proberen het model uit.

Ook in dit nummer:

Nieuws - De wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, de Bureaus Jeugdzorg en de jeugdhulpinstellingen zijn 'onaanvaardbaar en alarmerend'.

De Verbeelding - De voorstelling Straf van theatergroep Maccus slaagt er niet in de toeschouwer bij de strot te grijpen.

0WP BoxDrawing*Zurich Ex BT25 wordt uitgegeven door Stichting Jeugdinformatie Nederland, Utrecht i.s.m.

uitgeverij Van Gorcum, Assen. Het blad verschijnt tien keer per jaar.

Abonnementen kosten f 85,- per jaar (instellingen f 110,-, studenten f 67,50).

Prijs losse nummers: f 9,50.

Inlichtingen over abonnementen: Uitgeverij Van Gorcum (0592) 37 95 55.

www.sjn.nl/0250100,0100,0100Courier New

Met vriendelijke groet,

Rian van Lierop
Tijdschrift 0|25