INGEZONDEN ARTIKEL



Wat is de prijs van een leven?

Waarom nu pas deze nationale verontwaardiging over het doden van gezonde dieren? Is de voor het 'ruimen' gebruikte euthanasiemethode dieronwaardiger dan een stressvolle dood in het slachthuis, vaak na een lang transport zonder eten en drinken? Dat zou voor de meeste dieren tóch de eindbestemming zijn geweest.

Met lede ogen zien wij op televisie hoe gezonde dieren puur om economische motieven preventief worden afgemaakt. Uit de keuze van de politiek om vast te houden aan het inentingsverbod -enten zou de export in gevaar kunnen brengen- blijkt dat een dier gezien wordt als een object met uitsluitend een economische waarde. Maar vervullen de beelden van brandstapels en grijpers met dode dieren u met afschuw omdat er sprake is van een gruwelijke kapitaalvernietiging? Of heeft een dier nog een andere waarde omdat het een wezen is met gevoel, moederliefde en het recht op een natuurlijk leven?

Niet alleen vlees is een product van dierenleed, ook voor zuivel en eieren worden veel dieren gedood. De helft van de geboren dieren is immers van het mannelijk geslacht. Deze 'bij'-producten van de zuivel- en eierindustrie geven geen melk en leggen geen eieren. Hiermee is hun doodvonnis getekend.

Wie kiest voor plantaardige voeding veroorzaakt geen onnodig dierenleed en hoeft culinair niets tekort te komen. Bovendien komt het onze gezondheid en het milieu ten goede wanneer we het vlees aan het dier laten zitten en de melk gunnen aan diegenen voor wie het bedoelt is: de kalfjes.

U beslist in de keuken over het lot van de dieren!

Voor meer informatie en recepten:

Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Postbus 1087, 6801 BB Arnhem

026 4420746; www.veganisme.non-profit.nl

Noot aan de redactie (