Gemeente Alkmaar


28 maart 2001

Voorstel voor extra jongerenlabel bij woonruimteverdelingsysteem

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel van de portefeuillehouders Volkshuisvesting van de SNK-gemeenten een extra label voor startende woningzoekenden tot 30 jaar in te voeren bij het toewijzen van huurwoningen in de regio. Aanleiding is dat starters in de leeftijdscategorie 23 tot 30 jaar in de praktijk vaak buiten de boot vallen in het
woonruimteverdelingsysteem. Woonconsumenten en corporaties staan achter deze maatregel. Op 26 april doet B&W Alkmaar een voorstel voor de invoering van een extra jongerenlabel aan de gemeenteraad.

Door een deel van de woningen die worden aangeboden in de Woningkrant te reserveren voor startende jongeren tussen de 23 en 30 jaar, worden voor deze groep de kansen op het vinden van een woning vergroot.

De laatste tijd kwamen er bij gemeenten en corporaties klachten binnen van de groep startende woningzoekenden van 23 tot 30 jaar. Door de wijzigingen die in 2000 in het woningtoewijzingsysteem zijn doorgevoerd zijn hun kansen verkleind. Het gaat hierbij onder andere om de regel dat doorstromers voor gaan op starters en de invoering van het 23-label (voor woningen met een 23-label komen alleen starters onder de 23 jaar in aanmerking). Ook uit de kwartaalrapportages over het verloop van de woningtoewijzing bleek dat voor starters in de leeftijd van 23 tot 30 jaar de kansen op het vinden van een woning zijn afgenomen.

Het voorstel wordt in alle SNK-gemeenten besproken. Per 1 mei 2001 zou het voorstel moeten worden ingevoerd. De betrokken partijen willen hiermee inspelen op de situaties die zijn ontstaan als gevolg van wijzigingen in het woonruimteverdelingsysteem

Het effect van de invoering van het 30-label moet nauwlettend worden gevolgd, om te voorkomen dat het knelpunten bij andere groepen oplevert.