Gemeente Etten-Leur

St Frans geeft korte cursus Muziektherapie en boventoon zingen

Muziektherapie

Muziek is therapie. Zonder muziek is het leven ondenkbaar. Van oudsher wordt muziek gebruikt om mensen bij te staan als lichaam of geest het even laten afweten. Een klassiek voorbeeld is het verhaal in de bijbel waar David de manisch-depressieve Saul bijstaat met zijn spel op de harp. Yehudi Menuhin - een groot violist en eminent pedagoog - zegt:

"muziek is een therapie. Ze is dat altijd geweest. We hebben nu pas opnieuw technieken ontdekt om muziek te gebruiken om mensen te genezen die lijden aan wat voor aandoeningen ook, en die hen verhinderen normaal te leven."
Het is niet toevallig dat het Engelse woord sound zowel geluid als gezond betekent. De duitse componist Peter Hübner heeft met zijn muziek bewezen hoe harmonische, muzikale klanken beslissend kunnen zijn bij een genezingsproces.

Boventoon zingen

Er is veel te vertellen over relaties tussen geluid, kleur en bepaalde gebieden van het lichaam die men chakra's noemt. Hoe werken heel specifieke en boventoonrijke instrumenten zoals gongs en klankschalen? Waarom is het oor in staat zoveel invloed uit te oefenen op onze gezondheid? Waarom is muziek onmisbaar om gezond te blijven? Al doende zal men het bijzondere effect ervaren van het boventoon-zingen.

De cursus

De cursus omvat 8 wekelijkse lessen, die vanaf 28 maart steeds op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur worden gegeven. Op elke avond wordt plaats ingeruimd voor het boventoon zingen, naast veel informatie over de vaak onverwachte genezende kracht van muziek: ... dat wonderbaarlijk medicijn.
Bij de cursusprijs ad. F.250,= zijn inbegrepen een uitgebreide syllabus en twee C.D.'s

De cursusleider

Cursusleider Jo Janssen was jarenlang direkteur van een muziekschool in Brabant. Vanaf 1985 geeft hij cursussen en lezingen over de invloed die geluid en muziek hebben op lichaam en geest van de mens. Bij een aantal radio-omroepen mocht hij meewerken aan een programma over boventonen en muziek-therapie. Hij bouwt snaarinstrumenten die onder andere gebruikt worden bij het boventoonensemble DIAPASON, waartoe hij het initiatief nam. Inmiddels heeft dit ensemble grote bekendheid gekregen.

Verdere informatie over de cursus is te verkrijgen bij de administratie van "St. Frans" op de 1e verdieping gebouw "de Nobelaer" en telefonisch. 5088240