Gemeente Hoogeveen

28 maart 2001

* Stand van zaken mond- en klauwzeer *

* Commissie Financiën *

* Commissie Algemene Zaken *

* Werk aan De Veenborgh *

* Het programma is bijna rond *

* Subsidie Unicef *

* Spreekuur Sociale Verzekeringsbank vervalt *
* Willemskade: parkeermeters *

* Verleende kapvergunningen *

* Verkeersbesluit: voorrang fietspaden *

* Pascalstraat en ziekenhuis: Wet Milieubeheer *
* Bouwaanvragen en -meldingen *

* Verleende bouwvergunningen en sloopvergunning *
* Nieuweroord: toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *

Miranda Strijker wint prijsvraag Krakeel

Miranda Strijker uit Hoogeveen heeft de WOP-Krakeel-prijsvraag gewonnen. Wethouder M. Leistra overhandigde haar maandag zes bioscoopbonnen en een bloemetje. Bezoekers aan de beurs Xpansie konden bij de stand van de gemeente Hoogeveen vijf vragen beantwoorden over het wijkontwikkelingsplan Krakeel. De wijk ondergaat de komende jaren een grondige 'facelift'. De gemeente had dit jaar haar stand geheel gewijd aan dit wijkontwikkelingsplan.

Stand van zaken mond- en klauwzeer

Mond- en klauwzeer houdt Nederland in z'n greep. De gevolgen van de virusziekte onder vee strekken zich verder uit dan over de gebieden waar een daadwerkelijke besmetting is. Dus ook de inwoners van Hoogeveen hebben te maken met maatregelen en adviezen van de overheid, waarvan hieronder een overzicht.

Honden aan de lijn

Het is belangrijk honden aan de lijn te houden om een verdere verspreiding van het MKZ-virus te voorkomen. In Hoogeveen is het sowieso verboden honden los te laten lopen op de weg.

Wandelen in buitengebied?

Verder is het dringend advies het wandelen in het buitengebied - inclusief natuurgebieden - zoveel mogelijk te beperken.

Ophalen huisvuil

De gemeente haalt het huisvuil net als normaal op, maar alleen vanaf de openbare weg. Bedrijven of huishoudens met evenhoevige dieren moeten hun (bedrijfs)container voor en na aanbieding van afval ontsmetten: vóór aanbieding is alleen de buitenkant voldoende en nadat de container is geleegd zowel de binnen- als de buitenkant. U mag geen dierlijke mest of ander potentieel besmet materiaal aanbieden.

Geen acties oud papier

Het ophalen van oud papier door scholen of andere particulieren is niet toegestaan. Wel kunt u oud papier naar de gemeentewerf brengen aan de De Vos van Steenwijklaan.

Kinderboerderijen

Op last van de gemeente zijn de kinderboerderijen De Beestenbult en De Sterrenhoeve gesloten voor pubiek. Ook het hertenkamp aan de Wolfsbosstraat is gesloten voor publiek.

Paasbulten

Het inzamelen van materiaal voor paasbulten is niet toegestaan.

Evenementen

De organisaties van (sport)evenementen moeten zelf besluiten tot doorgang of aflasting. Ontstaan er contacten tijdens het evenement met veehoudende bedrijven, dan adviseert de gemeente aflasting.

Genoemde maatregelen en adviezen blijven tot nader bericht van kracht.

Meer weten?

Voor vragen over mond- en klauwzeer zijn er de volgende bronnen voor u:

Voor iedereen:

* de landelijke MKZ-infolijn: 0800-1556

* de site van de provincie: www.drenthe.nl/mkz
Speciaal voor agrariërs:
* de NLTO-infolijn: 0512-305100

Vergadering gemeenteraad

De gemeenteraad vergadert morgen, donderdag 29 maart, in de raadzaal van het raadhuis. De vergadering is openbaar, dat wil zeggen dat iedereen van harte welkom is hierbij aanwezig te zijn. De raadzaal Voorzitter is burgemeester Urlings. Op de agenda staat onder andere: Commissie Financiën

Volgende week maandag, 2 april 2001, vergadert de commissie Financiën, Personeel en Organisatie om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is mevrouw A. de Widt-Nieuwenhuizen. Op de agenda staat onder andere:
* Beschikbaar stellen kredieten Investeringsplan 2001 c.a.
* Artikel "Koers houden bij het ramen van de algemene uitkering"
Commissie Algemene Zaken

Volgende week woensdag, 4 april 2001, vergadert de commissie voor Algemene, Bestuurlijke, Economische Zaken en Informatisering om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is mevrouw H. Mastwijk-Beekhuijzen. Op de agenda staat onder andere:

* Kaderbrief 2002 Politie Drenthe

* Wijziging Algemene plaatselijke verordening
Spreekrecht

Voor het begin van de raadscommissievergaderingen kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit voor het begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de korte nadere informatieve toelichting geven.

Inzage in stukken
De stukken voor deze vergaderingen liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het voorlichtingscentrum.

Collecten

Deze week collecteert Simavi, volgende week is de beurt aan ZOA Vluchtelingenzorg.

Speelplannen Zuid

Bewoners en buurtbeheer Wolfsbos/Zuid hebben een plan gemaakt voor de herinrichting van het speelterrein aan de Dahliastraat en voor voetbaldoelen aan de Fresiastraat. Vanaf vandaag, woensdag 28 maart, tot en met woensdag 11 april a.s. kunt u de plannen inzien.

Ook de kinderen uit de buurt hebben inspraak gehad. Aan de Dahliastraat wordt de zandbak verwijderd, de schommel en het klimtoestel worden herplaatst en veilig gemaakt. Er komen twee nieuwe toestellen: een huisje en een basketbalmogelijkheid voor de wat oudere jeugd. Ook komt er een hinkelbaan.

Fresiastraat

Tijdens de kinderinspraak kwam de vraag van 12-jarigen om twee voetbaldoelen te plaatsen op het veld aan de Fresiastraat (achter het hertenkamp). Om dit idee te financieren, heeft Buurtbeheer een aanvraag ingediend bij Mooi zo, Goed zo. En er is al een geldinzamelactie geweest

Inzien van plannen

U kunt de plannen in de genoemde periode inzien bij Sylvia Boersma, Ericalaan 1 en bij Buurtbeheer Wolfsbos/Zuid, Koekoeklaan 5. Buurtbeheer houdt elke maandag tot en met donderdag spreekuur van 11.00 tot 12.00 uur. Na het sluiten van de inzagetermijn bent u van harte welkom bij een informatieavond op dinsdag 17 april in de Ichtuskerk, Rozenstraat 1. Het programma van die avond is:
* 19.30-20.30 uur: speelterrein Dahliastraat
* 20.40-22.00 uur: trapveld Fresiastraat

Zijn er steekhoudende argumenten de plannen te wijzigen, dan zal de gemeente deze eerst inpassen en daarna met de uitvoering beginnen. Zijn er geen aanpassingen nodig, dan kan de uitvoering meteen van start. Zo mogelijk is de opening nog voor de zomervakantie.

Werk aan De Veenborgh

De nieuwbouw genaamd De Veenborgh aan de Hoofdstraat, vordert gestaag. Binnenkort zal de aannemer een torenkraan omwisselen, waardoor een deel van het Reviusplein bezet en geblokkeerd zal zijn. De planning is dat dit maandag 2 en dinsdag 2 april gaat gebeuren, met een uitloop naar de woensdag. Wie die dagen parkeren wil op het Reviusplein, kan alleen terecht op het westelijke deel ervan.

Het programma is bijna rond

Het programma voor Koninginnedag krijgt steeds meer z'n definitieve vorm. Er is regelmatig overleg met het Hof en de betrokken overheidsdiensten, maar daarbij gaat het steeds meer om de details.

Burgemeester Urlings zal het programma en de route van het koninklijk gezelschap op 6 april bekend maken. De Rijksvoorlichtingsdienst belegt hiervoor een 'persbriefing' in het provinciehuis in Assen waar ook Meppel zijn programma zal presenteren. Tussen Hoogeveen en Meppel is veelvuldig contact, o.a. om doublures in het programma zoveel mogelijk te vermijden.

Oranjeweekend

De activiteiten tijdens het koninklijk bezoek zijn onderdeel van een omvangrijk programma dat de Hoogeveense Ondernemersvereniging met steun van de gemeente organiseert. Ook dit programma zal binnenkort worden gepresenteerd. Uiteraard zijn alle programmagegevens na 6 april te zien op de website van de gemeente: www.hoogeveen.nl.

Verkeersmaatregelen

Ook de regelingen rond het verkeer op 30 april krijgen steeds meer vorm. Momenteel legt de gemeente de laatste hand aan een programmafolder over de verkeersmaatregelen. Alle bewoners van de binnenstad ontvangen binnenkort een brief met informatie hierover. De inwoners en ondernemers die aan of in de buurt van de route wonen of werken, krijgen een dezer dagen een uitnodiging voor een informatieavond. De regelingen zullen ook in het Torentje aandacht krijgen.
Spandoeken
In de Hoofdstraat zijn inmiddels de eerste spandoeken met vrolijke leuzen verschenen. U kunt uw creatieve invallen opsturen naar het Hoogeveen of e-mail voorlichtingscentrum@hoogeveen.nl. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Als uw leus door de jury wordt uitverkoren voor een plekje in de Hoofdstraat ontvangt u na Koninginnedag een attentie.

Subsidie Unicef

In het kader van ontwikkelingssamenwerking heeft de gemeente een subsidie van fl. 1.000,- verleend aan Unicef afdeling Hoogeveen voor een straatkinderenproject in Vietnam. Nadere informatie over gemeentelijke subsidiemogelijkheden voor projecten gericht op ontwikkelingslanden, kunt u krijgen bij de afdeling Algemene, Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291244.

Spreekuur Sociale Verzekeringsbank vervalt

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stopt met ingang van 1 april 2001 met het wekelijks inloopspreekuur in het raadhuis in Hoogeveen. De SVB, uitkeringsinstantie voor AOW, Anw en kinderbijslag, blijft wel bereikbaar voor vragen. Dagelijks tussen 8.00 en 17.00 uur is de winkel van SVB te bezoeken aan het Cascadeplein 5 in Groningen. De SVB is ook telefonisch bereikbaar. Voor vragen over de AOW/Anw belt u 050-3169010 en voor vragen over de kinderbijslag kunt u terecht op telefoonnummer 050-3169020. Willemskade: parkeermeters Vorige week, op 20 maart 2001, zijn acht parkeermeters geplaatst aan de Willemskade. Vorig jaar zijn er parkeerplaatsen gecreëerd langs de Willemskade. Net zoals bij de andere parkeermeters in Hoogeveen, is de maximum parkeertijd op deze plaatsen één uur en is het tarief fl. 1,50 per uur.

Verleende kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verleend aan:
* K. Leegstra, Boekweitlaan 2, Hoogeveen, voor een esdoorn
* J.M. Severin, Langewijk 145, Elim voor 10 bomen
* P. Arends, Beckerstraat 2, Hoogeveen voor een berk Gemotiveerde bezwaren kunnen binnen 6 weken na publicatie van deze vergunning ingediend worden bij Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.
Verkeersbesluit: voorrang fietspaden besloten bij de volgende fietspaden de voorrang te regelen:
* fietspad door het Sterrenpark; voorrang regelen bij de Atlaslaan en de Satellietenlaan.

* fietspad vanaf de Helios; voorrang regelen bij de Nadirlaan.
* fietspad Marnixstraat/Voltastraat; voorrang regelen bij de Voltastraat.

* fietspad door Schoonvelde West; voorrang regelen bij de Bethesdastraat.

* fietspad tussen de Jennerstraat en de Bethesdastraat; voorrang regelen bij de Bethesdastraat.

* fietspad bij de Gerstekamp/Korenstraat; voorrang regelen bij de Korenstraat.

* Flokstrapad; voorrang regelen bij de Korenstraat.
Bij deze fietspaden moeten de fietsers voorrang verlenen aan alle bestuurders op de kruisende weg.
* fietspad door Steenbergerweiden; voorrang regelen bij de Korenstraat.
Bij dit fietspad krijgen de fietsers voorrang op alle bestuurders op de kruisende weg.

Tegen dit besluit kan bezwaar worden ingediend. Voor nadere informatie Pascalstraat en ziekenhuis: Wet Milieubeheer het bepaalde in de artikelen 13.4 van de Wet milieubeheer, jo. 3:19, lid 2 en 3:20, lid 1 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij van plan zijn om naar aanleiding van de aanvragen van:
* De heer W. van Olst, voor het oprichten en in werking hebben van een instrumentmakerij voor het vervaardigen van fijn mechanische metalen en kunststofproducten, gelegen aan de Pascalstraat 2b te Hoogeveen;

* Ziekenhuis Bethesda, voor het veranderen c.q. de verandering van de werking van een zieken- en verpleeghuis, gelegen aan de Dr. G.H. Amshoffweg 1 en 4 te Hoogeveen. De verandering heeft betrekking op het vervangen en verplaatsen van een noodstroomaggregaat met een nieuwe bovengrondse tank voor de opslag van gasolie;

vergunningen ingevolge de Wet milieubeheer te gaan verlenen onder het stellen van voorschriften ter bescherming van het milieu.

De aanvragen, ontwerp-besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 29 maart 2001 tot en met 26 april 2001 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (Compagnieshuis). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Na deze periode zijn de stukken uitsluitend tijdens kantooruren op genoemde afdeling in te zien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen onze besluiten op de aanvragen.

Gemotiveerde bedenkingen tegen de ontwerp-besluiten kunnen schriftelijk door een ieder tot en met 26 april 2001 bij ons college worden ingediend. Degene, die schriftelijk zijn bedenkingen tegen het ontwerp inbrengt, kan vragen zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met zijn bedenkingen bij ons college worden ingediend.

Indien u daaraan behoefte heeft, kan tot het einde van de ter inzage legging gelegenheid worden geboden tot een gedachtewisseling over de aanvragen en ontwerp-besluiten tussen onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, de aanvrager en u zelf. Tijdens dit gesprek bestaat ook de mogelijkheid tot het mondeling inbrengen van bedenkingen. Om praktische en organisatorische redenen verzoeken wij u een dergelijk gesprek ten minste twee weken voor het verstrijken van de termijn, waarbinnen bedenkingen kunnen worden ingebracht, eventueel telefonisch, aan te vragen. Telefoonnummer 0528-291614 of 291613 (doorkiesnummers).

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij, die bedenkingen hebben ingebracht op de vorenomschreven wijze, alsmede zij, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit, naar aanleiding van onze besluiten te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen. Bouwaanvragen en -meldingen periode van 19 tot en met 23 maart 2001 de volgende bouwaanvragen en bouwmeldingen zijn ontvangen:
* J.A. Dam, bouwen van een schuur, Klaverkamp 25
* H.J. Smittenaar, verbouwen van een woning, Jan Slotswijk 5
* A.R. Vermeer, bouwen van een woning met garage, Blankvoorn 1
* J. Besuyen, wijzigen van de gevels, Pollux 11
* M. Dedden, bouwen van een tuinhuisje, Hoofdweg 54
* T.K.J. Förch, bouwen van een woning met garage, Bittervoorn 7
* K. van Achteren, bouwen van een helft van een dubbele woning met garage, Zwembadweg

* Blokzijl, bouwen van een tuinhuisje, Eisenweg 11
* S.J.M. Koekoek, bouwen van een kap op een garage, Noorderweg 48, Hoogeveen

* R. Vredeveld, uitbreiden van een woning, De Vos van Steenwijklaan 22

* G. Groote, verbouwen van een woning, Krommewijk 16
* M.S. Blom, uitbreiden van een woning, Melkweg 29
* B. van der Haar, bouwen van een garage/berging, Geeserraai 13
* K. Kingma, uitbreiden van een woning, Zuiderweg 81
* R.W. Ottens, bouwen van een schuur, Oldebaasverlaat 27
* R. Diphoorn, bouwen van een tuinhuisje, Het Hoosvat 18 de afdeling

Bouw- en Woningtoezicht, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis).

Verleende bouwvergunningen en sloopvergunning
* Brink Industrial B.V., voor het uitbreiden van het bedrijfspand aan de Voltastraat 28 te Hoogeveen;

* Baptisten gemeente "De Schutse", voor het bouwen van een tijdelijke ruimte aan de Schutstraat 147 te Hoogeveen;
* V.O.F. Makelaarskantoor Hup & Fidom , voor het verbouwen en uitbreiden van het kantoorpand aan Het Haagje 147 te Hoogeveen;
* M.T. Slingerland, voor het bouwen van een serre aan de woning aan Het Hoge Holt 10 te Hoogeveen;

* H. Lunenborg, voor het bouwen van een erker aan de woning aan de Gruythuysenlaan 13 te Hoogeveen;

* H.T. Kuiper, voor het uitbreiden van de woning aan De Zicht 10 te Hoogeveen;

* J.T. Pannekoek, voor het uitbreiden van de woning aan het Pijlkruid 16 te Hoogeveen;

* H.G. Strijker, voor het bouwen van een erker aan de woning aan de Roggekamp 2 en 4 te Hoogeveen;

* D. van Blanken, voor het bouwen van een woning met bedrijfshal aan de Gosem Engelsweg 9a te Elim;

* P. Martens, voor het bouwen van een kantoorpand aan de Riegshoogtendijk 150 te Hollandscheveld;

* J.H. Stevens, voor het bouwen van een garage/berging aan de woning aan de Struikheidestraat 25 te Hollandscheveld;
* V.O.F. van der Heide, voor het bouwen van een garage/berging/paardenstal aan de Oostwijk 9 te Hollandscheveld;
* J.D. Lok, voor het uitbreiden en verbouwen van de woning aan de Joh Poststraat 13 te Nieuwlande;

* H. Olde, voor het bouwen van een paardenstal aan de Haarweg 8 te Tiendeveen;

* A.D. Fetlaar, voor het uitbreiden van de woning aan de Hoogeveenseweg 45 te Pesse.

Verleende sloopvergunning
* J.E. Strijker-Waninge, voor het slopen van het dak van de schuur aan de Beilerstraat 1a te Pesse.

Nadere informatie over deze verleende bouwvergunningen en sloopvergunning is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Tegen deze verleende bouwvergunningen en sloopvergunning kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Nieuweroord: toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van genoemd artikel vrijstelling te verlenen aan gemeente Hoogeveen, sector MOW, voor de plaatsing van de keetunit (tijdelijk brugwachtersonderkomen) op het perceel tegenover Hoogeveensche Vaart 46 te Nieuweroord vanaf 1 april 2001 met een instandhoudingstermijn tot 1 november 2001.

Het bouwplan ligt met ingang van 28 maart 2001 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn bedenkingen naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.