Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Internationaal Jaar van de Vrijwilliger Bekende Vlamingen kruipen in de rol van rodekruisvrijwillige Jan Hautekiet en Peter Bulckaen helpen bij de organisatie van een bloedinzameling

De rodekruisvrijwilligers in Waregem kregen vandaag op de bloedinzameling in hun gemeente versterking van Jan Hautekiet van Studio Brussel en acteur Peter Bulckaen. De bekende Vlamingen waren er deze keer niet om het goede voorbeeld te geven maar wel om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Naar aanleiding van het `Internationaal Jaar van de Vrijwilliger' geeft het Rode Kruis de komende 3 weken aan een 10-tal Bekende Vlamingen de kans om eens in de huid te kruipen van een rodekruisvrijwilliger. Jan Hautekiet en Peter Bulckaen kozen ervoor om vrijwilligers te helpen bij de organisatie van een bloedinzameling. Met veel toewijding zorgden zij deze avond in het O.L. Vrouw Hemelvaartinstituut voor een prettig onthaal van de bloedgevers en stelden zij nieuwe bloedgevers gerust. Maar ze zetten ook koffie, gaven de bloedgevers na hun bloedgift een drankje en hielpen na afloop bij de afwas.

De bloedtransfusiecentra van het Rode Kruis krijgen bij de organisatie van de bloedinzamelingen hulp van de plaatselijke rodekruisafdelingen. De rodekruisvrijwilligers zoeken een geschikte zaal, hangen affiches uit, zetten de bedden klaar, helpen bij het onthaal, delen folders uit... De bloedafnames zelf gebeuren door beroepskrachten, onder meer verpleegkundigen, en steeds onder toezicht van een arts. Andere gespecialiseerde medewerkers zorgen ervoor dat het bloed grondig wordt gecontroleerd en in de juiste omstandigheden wordt verwerkt, bewaard en vervoerd naar de ziekenhuizen.

Zowel de rodekruisvrijwilligers als de Dienst voor het Bloed proberen zoveel mogelijk mensen er toe aan te zetten om bloedgever te worden. Want heel wat mensen hebben ooit bloed nodig, bijvoorbeeld bij een operatie, een bevalling of een verkeersongeval. En er is steeds `nieuw bloed' nodig aangezien bloed maximum 35 dagen kan worden bewaard.

Het Rode Kruis maakt het dan ook mogelijk dat mensen bloed kunnen geven in hun eigen buurt. In alle gemeenten is er vier maal per jaar een mobiele bloedinzameling. Verder zijn er een aantal donorcentra, verspreid over Vlaanderen, waar je op vaste dagen en tijdstippen kan bloed geven.

Waregem, 28 maart 2001