Amnesty International

Home > Actueel > Persberichten > Vijftig films over mensenrechten op het 4e Amnesty International Filmfestival

Persbericht Amsterdam, 18-01-2001

Nederland
Vijftig films over mensenrechten op het 4e Amnesty International Filmfestival

Van woensdag 28 maart tot en met zondag 1 april 2001 vindt in Amsterdam het 4e Amnesty International Filmfestival plaats. Vijf dagen lang is het festival een podium voor het beste van wat de internationale cinema de afgelopen twee jaar registreerde over mensenrechten. In De Balie en het Pathé City theater zijn zon vijftig documentaires, speelfilms en videos te zien. Na de filmvertoningen is er voor het publiek de mogelijkheid om in gesprek te raken met filmmakers, producenten, journalisten, politici en mensenrechtenactivisten. Na afloop van een aantal films is er een muziekoptreden.

Programma

Op het festival zijn onder meer bekroonde documentaires als Paragraph 175 (van Rob Epstein en Jeffrey Friedman), Jung - War in the Land of the Mujaheddin (Alberto Vendemmiati en Fabrizio Lazzaretti) en The Land of the Wandering Souls (Rithy Panh) te zien. De nieuwe speelfilm Bread and Roses van Ken Loach is een van de premières.

In een talkshow praat Loach mee over de vraag hoe het staat met de geëngageerde cinema.

Als stimulans voor filmmakers is er aan het festival een stipendiumprijs van 10.000,- verbonden. Voor deze Amnesty International Film Award worden acht films genomineerd. Een jury bestaande uit onder anderen filmproducent Pieter van Huystee en Tweede-Kamerlid Farah Karimi kiest hieruit de winnaar.

Speciaal voor jongeren vanaf 14 jaar is er een jongerenprogramma. Hierin zijn onder meer Achter gesloten ogen van Duco Tellegen en The Hurricane van Norman Jewison, met in de hoofdrol Denzel Washington, te zien.

Een van de themas van het festival, Ban on Torture, sluit aan bij de wereldwijde campagne die Amnesty International momenteel voert tegen martelen. Marteling komt nog voor in meer dan 150 landen.

Filmtour

Voorafgaand aan het eigenlijke festival organiseert Amnesty International een tournee van twee festivalfilms langs dertien Nederlandse steden. Dit Amnesty International Filmfestival on Tour vindt plaats van 12 januari tot en met 22 maart. Film één is Garage Olimpo van Marco Bechis, de tweede film richt zich op jongeren vanaf 14 jaar: Achter gesloten ogen van Duco Tellegen.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.amnesty.nl/filmfestival.

De programmering wordt verzorgd door Leo Hannewijk en Mariska Freriks.

Het Amnesty International Filmfestival wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank, Cordaid, Nationale Postcode Loterij en het ThuisKopie Fonds.

Amnesty International afdeling Nederland