Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 28 maart 2001

VOOR OPTIMAAL BEHEER
GELDROPSE BOMEN KRIJGEN TRANSPONDERS

Bij bomen geldt de stelregel: de eerste 10 jaar na aanplant bepaalt de rest van hun leven. Zo blijkt dat, indien er structurele zorg is geweest, er bijvoorbeeld zware snoeiingrepen op latere leeftijd voorkomen kunnen worden. Om de Geldropse bomen beter te kunnen 'volgen' worden ze in de toekomst voorzien van een transponder. Geldrop is de eerste gemeente die op deze manier het boombeheer gaat structureren en verbeteren. Hiermee wordt volgende week gestart in de wijk Oranjeveld.

TRANSPONDER
Een transponder is niet meer dan een klein zendertje met geheugen. Dit zendertje, ter grootte van een spijker, wordt in de boom bevestigd. Hierdoor krijgt de boom een unieke code. Tegelijkertijd worden de gegevens van de boom ingebracht: datum aanplant, soort, leeftijd enzovoort. Als de boom opnieuw geïnspecteerd wordt, zijn al deze gegevens dus voorradig en wordt de administratieve verwerking van de opname eenvoudiger.

ONDERHOUDSPROGRAMMA
Met de veldcomputer (Handheld) kan in het veld bij de boom de staat van de bomen opgenomen worden. Bijvoorbeeld stamschades, noodzakelijke snoei, onderzoek naar standplaatsverbetering. Als de meeste bomen in de komende jaren voorzien zijn van een transponder, kan het jaarlijkse onderhoudsprogramma geautomatiseerd opgesteld worden.

25 GULDEN PER BOOM
Het aanbrengen van transponders inclusief de eerste keuring kost f 25,- per boom. Het geautomatiseerd systeem sluit aan bij het systeem dat is gekozen voor de controle voor speelvoorzieningen. Daardoor was de hardware inmiddels in huis. Voor het programma bedragen de eenmalige kosten circa f 10.000,-. Daarnaast is er een koppeling met een groenbeheerssysteem, zodat gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld.