Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 28 maart 2001

Informatieavond rampenbestrijding druk bezocht
VEILIGHEID, EEN ZAAK VOOR IEDEREEN

Op 19 maart jl. hield de gemeente Geldrop een informatieavond over rampenbestrijding. De avond, die werd gehouden in Cultureel Centrum de Dreef, werd door zo'n 120 mensen bezocht. In een videofilm werd getoond wat voor problemen zich kunnen voordoen als er een zware storm over de regio zou trekken. Denkt u daarbij aan brand, omgevallen bomen, overgelopen rioleringen en aan een gekantelde vrachtwagen die vervolgens terechtkomt op het spoor. Deze rampen en incidenten zijn niet denkbeeldig en kunnen ook gebeuren in onze gemeente. Om hierop voorbereid te zijn en om ieders veiligheid te kunnen waarborgen, maakt de gemeente gebruik van het Handboek Rampenbestrijding.

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers. Het is daarom van belang, dat veiligheidszaken goed op orde zijn en dat zij bedacht en voorbereid is op allerlei soorten rampen en incidenten. Het waarborgen van veiligheid is echter niet alleen een zaak van de gemeente; daarvoor is ook de hulp van een aantal partners nodig, zoals de politie, de brandweer en de burgers. Op de eerste plaats bent u zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid in bijvoorbeeld uw huis of bedrijf. Veiligheid werkt echter alleen als iedereen zich daadwerkelijk verantwoordelijk voelt.

VEILIGHEIDSRAPPORTAGE
De gemeente doet regelmatig onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot veiligheid met een zogenaamde veiligheidsrapportage. Op deze manier kan zij zien waar eventuele knelpunten ten aanzien van de veiligheid zitten en waar nog aan moet worden gewerkt. Enkele jaren geleden heeft de gemeente daarom een plan van aanpak opgesteld voor het veiligheidsbeleid.

DRAAIBOEK
De gemeente richt zich eveneens op het voorkomen van rampen en incidenten. Zij heeft een draaiboek dat regelmatig wordt geactualiseerd: het Handboek Rampenbestrijding. Het draaiboek geeft de gemeente inzicht in de vraag wie wat moet doen en wanneer als er zich een ramp mocht voordoen. Met het handboek wordt regelmatig geoefend.
Alle rampen vereisen een speciale aanpak. Dat maakt het onmogelijk om vooraf aan te geven wat er van de burgers wordt verwacht in het geval van een ramp. Als deze zich zou voordoen, wordt dit aan hen medegedeeld via de radio en eventueel via omroepwagens.