Gemeente Ede

Volop aandacht voor natuur in Kernhem

In de nieuwe woonwijk Kernhem is niet alleen volop aandacht voor de waterhuishouding en het milieu, maar ook voor de natuur. In veel nieuwbouwwijken zijn het de stedenbouwkundigen die de eerste plannen ontwerpen, waarna de landschapsarchitecten en de ecologen de groene hoekjes mogen invullen. Zo niet in Kernhem. Daar hebben de ecologen en landschapsarchitecten juist het voortouw genomen.

Houtwallen
In het voorheen agrarische gebied waar nu langzaamaan de nieuwe woonwijk Kernhem verrijst, staan van oudsher nogal wat houtwallen. Deze waren op zich niet allen meer in zon geweldige conditie. Toch hebben de planners van Kernhem er voor gekozen ze wel te handhaven. De bestaande houtwallen moesten daartoe flink verbreed worden. Het resultaat zal uiteindelijk zijn dat de natuur dwars door de wijk heen loopt. Dat is niet alleen leuk voor de bewoners, die zo in een zeer groene wijk terecht komen, maar ook voor allerlei soorten planten en dieren die zich in deze houtwallen thuisvoelen en andere soorten die de houtwallen gebruiken om zich door het bebouwde gebied te verplaatsen. Tijdens de bouw van Kernhem staan er hekken om de houtwallen om deze te beschermen. Als de wijk af is, zullen de houtwallen beschermd worden door greppels en lage, deels stekelige struiken die aan de randen komen te staan. Waar wegen de houtwallen kruisen, worden speciale voorzieningen aangelegd om dieren de weg veilig te laten oversteken.

Ecozone
Langs de Doesburgerdijk, de noordelijke grens van de vlekken A en B van Kernhem, zijn de ecologen nog een paar stappen verder gegaan. De Doesburgerdijk , momenteel een landelijke weg met een rij bomen erlangs, wordt omgevormd tot een volwaardige ecologische zone. Deze zone zal, als de wijk Kernhem in zijn geheel gebouwd is, gemiddeld zon 90 meter breed zijn. Een dergelijke zone biedt volop kansen voor het ontwikkelen van waardevolle en bijzondere natuur. Bovendien biedt deze zone dieren de gelegenheid zich te verplaatsen van de Veluwe via het Landgoed Kernhem en de Ecozone naar de Gelderse Vallei en (via ecologische verbindingen onder de toekomstige A30 door) naar de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de landelijke Ecologische Hoofdstructuur (EHS) niet via Kernhem loopt zorgt de gemeente Ede op deze wijze toch voor extra verplaatsingsmogelijkheden van bijvoorbeeld vleermuizen, uilen en andere meer en minder zeldzame diersoorten.

Water
Een ander belangrijk natuurelement in Kernhem vormt de centrale watergang. Deze loopt dwars door vlek A en B heen en eindigt in de Slenk aan de westzijde van de nieuwe woonwijk. De Slenk zorgt er voor dat overtollig water niet uit het gebied verdwijnt maar uiteindelijk weer in de bodem geïnfiltreerd wordt. De hoofdwatergang en de Slenk worden zo aangelegd dat de oevers en de waterpartijen zelf een flinke bijdrage aan de natuurwaarden zullen leveren. Met name amfibieën, zoals kikkers en padden, zullen daar van profiteren.

Wandelen en fietsen
Omdat de nieuwe bewoners van Kernhem van al deze nieuwe natuur moeten kunnen genieten maar deze aan de andere kant ook niet moeten verstoren, is in Kernhem ook voorzien in een zorgvuldig aangelegd net van wandel- en fietspaden. Vanaf deze paden kunnen de mensen de natuur beleven, zonder deze te verstoren.

Werken aan de ecologische zones in Kernhem. De omgezaagde boom blijft liggen en biedt woonruimte aan verschillende soorten insecten en andere dieren.



Ede, 28 maart 2001