Gemeente Emmen



Persbericht WVG, 28 maart 2001

Verandering uitvoering WVG succesvol

Uit de Evaluatie beleid en uitvoering Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) 2000 blijkt, dat de in de afgelopen jaren op dit terrein genomen maatregelen succesvol zijn. Door een intensiever contact met de klanten worden zij gerichter geholpen. Bovendien heeft de uitvoering van de WVG in 2000 minder gekost dan begroot.

In 2001 zal er een aantal aanvullende maatregelen genomen worden. Zo wordt er een klanten-tevredenheidsonderzoek uitgevoerd, krijgt nazorg richting de klanten meer aandacht en wordt de informatie aan de doelgroep verder verbeterd door middel van een nieuwsbrief en nieuwe folders. Op het gebied van vervoer verandert er ook iets voor de klanten van de WVG. Als het Rijk en de gemeenteraad ermee instemmen, kunnen zij met de Regiotaxi straks zes in plaats van vijf zones tegen gereduceerd tarief reizen.

Aanleiding

De veranderingen op het terrein van de WVG komen voort uit de Beleidsnota Voorzieningen Gehandicapten, die 25 november 1999 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het doel was een efficiënter en effectiever beleid en uitvoering van de WVG.
De grootste veranderingen die in 2000 hebben plaatsgevonden zijn de komst van de Regiotaxi (Seubers Beheer BV), de komst van de nieuwe leverancier van hulpmiddelen (Harting-Bank) en de verdere invoering van de nieuwe werkwijze op de afdeling Voorzieningen Gehandicapten.

Nieuwe werkwijze

De afdeling Voorzieningen Gehandicapten werkt steeds klantgerichter. Dit betekent in de praktijk dat er meer en beter contact is met de klant, waardoor de aanvragen om een voorziening gerichter zijn. Niet alleen de vraag van de klant wordt beoordeeld. Er wordt meer vanuit de beperkingen achter de vraag gekeken naar mogelijkheden binnen de Wvg. Daardoor neemt het aantal herhalingsaanvragen af.

Besparing

De genomen maatregelen hebben ertoe geleid dat de uitvoering van de WVG in 2000 2,2 miljoen minder heeft gekost dan begroot. 900.000 hiervan is een structurele besparing.
De kwaliteit van de verstrekkingen is niet afgenomen. Ten aanzien van het verstrekkingenbeleid heeft de gemeente destijds wél punten gewijzigd. Daarbij viel het meest op, dat enkele sanitaire voorzie-ningen volgens het verstrekkingenbeleid algemeen gebruikelijk zijn geworden en dus niet meer onder de WVG vallen.

Zes Regiotaxi-zones

Met de komst van de Regiotaxi zijn de zones van het WVG-vervoer aangepast aan de openbaar-vervoerzones. Dit betekent in de praktijk dat de gemiddelde zone-afstand kleiner is geworden. Hierdoor moeten klanten in een aantal gevallen fors meer betalen vergeleken met het vorige vervoerssysteem.
De Regiotaxi is bedoeld voor het vervoer van en naar de belangrijkste voorzieningen. Met vijf zones wordt dit bereikt en voldoet de gemeente dus aan haar wettelijke zorgplicht. Om de WVG-pashouders toch in staat te stellen zich over dezelfde afstand te verplaatsen tegen hetzelfde tarief als voorheen, stelt het college de raad voor om een zesde zone tegen gereduceerd tarief in te voeren. Dit moet ook ter goedkeuring aan het Rijk worden voorgelegd.



Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen