FNV


Overleg NS-top mislukt, acties waarschijnlijk

FNV Bondgenoten wil dinsdag en woensdag publieksvriendelijke acties voeren bij de spoorwegen nu het overleg met de NS-top op niets is uitgelopen. De directie gaf de bonden vandaag te verstaan dat uitstel van de omstreden nieuwe dienstregeling niet aan de orde is.

De bonden wilden vandaag na weken stilte werd het overleg weer hervat praten over het hele conflict bij het spoor. De NS wil alleen praten over een arbitragecommissie die een bindend advies moet uitbrengen.

Arbitrage is voor de bonden geen optie. Een bindend advies is altijd negatief voor een van de partijen en draagt niet bij aan het noodzakelijke brede draagvlak dat nodig is voor verbeteringen bij de NS.

Bonden en personeelscollectieven zagen de afgelopen weken af van acties. Het bemiddelingsduo Blankert/ Stekelenburg zou zo de ruimte krijgen om naar een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te zoeken.

De ontwikkelingen rond het arbeidsconflict kwamen deze week in een stroomversnelling. De commissie Blankert/ Stekelenburg stopte maandag met bemiddelen omdat de NS niets wilde weten van uitstel van de `procesvereenvoudiging die op 10 juni in zou moeten gaan.

In de plannen van de NS wordt zowel het personeel als het materieel aan vaste trajecten gebonden. Hiervoor bestaat bij personeel en bonden geen draagvlak.

Minister Netelenbos eiste maandag in een ultimatum snel initiatief van de NS-directie. De NS stuurde daarop een uitnodiging aan de bonden om het overleg te hervatten.

Nu het overleg van vandaag geen resultaat opleverde rest er volgens FNV Bondgenoten niets anders dan actie voeren. De bond wil daarbij hinder voor het publiek tot een minimum beperken. Andere bonden hebben intussen voor maandag een 24-uurs staking uitgeroepen.

De ondernemingsraad van de NS voert intussen de druk verder op. De OR eist dat de directie niet langer de zogeheten vertrekassistenten inzet. Deze assistenten verrichten wegens het personeelsgebrek bepaalde conducteurstaken. De OR betoogt dat zij voor deze noodmaatregel slechts tijdelijk toestemming gaf en hoopt dat de NS onder dreiging van het geding alsnog tegemoet komt aan het advies van de commissie Blankert/ Stekelenburg.


-Klik hier voor de achtergronden van het conflict bij de NS.
28 maart 2001