CDA

Maria Martens: onbegrijpelijk dat Borst ontvangst delegatie uitstelt (28 Mar 2001)

In een brief stelt minister Borst de beloofde ontvangst met een delegatie uit het Europees Parlement uit tot na de behandeling van de euthanasiewet in de Eerste Kamer. In haar brief van 22 maart jl. aan de CDU-Europarlementariër dr. Peter Liese schrijft ze: "I will be occupied for the next few weeks with discussions concerning the budget and will therefore not be able to meet with you in the very near future." Zij stelt verder voor om in de tweede helft van april, dus na de behandeling van het omstreden wetsvoorstel in de Eerste Kamer, een nieuwe afspraak te maken.

CDA-Europarlementariër Maria Martens: "Met verbazing heb ik kennisgenomen van de brief van de minister. Zij heeft zelf een delegatie van het Europees Parlement uitgenodigd.

Nu men wil komen, heeft ze geen tijd. Ten tijde van de brief wist ze echter al dat de begrotingsbehandeling er aan zat te komen. Het is duidelijk dat de Europarlementariërs juist vóór de behandeling in de Eerste Kamer wilde komen en dat is ook in het belang van de minister. Het debat in de Eerste Kamer zal in Europa nauwgezet gevolgd worden. Een goed begrip van zaken is dan belangrijk. Bovendien wordt een en andermaal gezegd dat Europa nog niet goed is geïnformeerd, dat de regering de voorlichting wil intensiveren en dat ministers ten alle tijden bereid moeten zijn om het nieuwe wetsvoorstel toe te komen lichten. Daarom is het niet goed te begrijpen dat de minister opnieuw geen gesprek wil aangaan. Ik kan de teleurstelling van mijn collega´s goed begrijpen.

Het is opnieuw een gemiste kans."

CDU-Europarlementariër Peter Liese zegt teleurgesteld te zijn dat de Nederlandse minister niet in staat zegt te zijn de Europarlementariërs te woord te staan. Hij had graag persoonlijke uitleg over het omstreden wetsontwerp gehad nog voor de behandeling in de Nederlandse senaat.