Gemeente 's-Hertogenbosch

Nota wijkeconomie stimuleert het werken in wijken

wo 28 maart 2001

Het college van burgemeester en wethouders heeft positief gereageerd op de nota over wijkeconomie en heeft besloten deze voor te leggen aan de gemeenteraad. Met wijkeconomie wordt het stimuleren en ontwikkelen van economische activiteiten in de wijken bedoeld. Het doel daarvan is de bedrijvigheid en werkgelegenheid te bevorderen, het voorzieningenniveau op peil te houden en een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de wijken. In de nota wordt aangegeven hoe de komende jaren deze doelstelling gestalte moet krijgen. Voor de uitvoering is een bedrag van 380.000,- ( 172.436,48) beschikbaar. Het is de bedoeling om eind 2002 de nota te evalueren.

Richtsnoer

In het recent door het college vastgestelde Economisch Actie-programma wordt wijkeconomie al genoemd als één van de acht speerpunten. Ook is er eerder vanuit verschillende beleidsvisies en -plannen, zoals het grotestedenbeleid, aandacht besteed aan diverse aspecten van wijkeconomie. Maar er bestaat nog geen eenduidige visie die als beleidskader kan fungeren. Met de nieuwe nota komt daar verandering in. Die dient als richtsnoer voor een structurele aanpak en stimulering van wijkeconomie.

Mengen van wonen en werken

In de nota komen verschillende themas aan bod. Zo wordt nader ingegaan op het thema bedrijfshuisvesting. De gemeente vindt het belangrijk om in hogere mate te komen tot het mengen van woon-functies met bedrijfsmatige activiteiten. Gedacht kan worden aan het bevorderen van werken-aan-huis en het realiseren van woon-werkeenheden. Ook kan worden gedacht aan het oprichten van kleine bedrijfsverzamelgebouwen met gezamenlijke voorzieningen, gesitueerd in of bij woonwijken.

Bedrijvigheid in de stad

Er is reeds een onderzoek gestart naar de kenmerken van zogeheten binnenstedelijke bedrijfsterreinen. Die bedrijfsterreinen kunnen een belangrijke functie hebben voor een wijk, met name waar het gaat om de werkgelegenheid en het fungeren als thuisbasis van en voor (door)starters. Het doel van het onderzoek is om de kansen en bedreigingen van deze bedrijfsterreinen in kaart te brengen. De resultaten van het onderzoek moeten uitwijzen welke impulsen deze terreinen nodig hebben.

Voorzieningen

Een ander onderwerp uit de nota heeft betrekking op de wijkvoorzie-ningen. Zo is in de detailhandelsnota de wens uitgesproken om een aantal onder druk staande winkelvoorzieningen te behouden. Naast herschikking van de winkelruimte wordt ook aandacht besteed aan verbetering van de openbare ruimte. Soms ligt de oplossing bij een compleet nieuw bedrijfsconcept, zoals de vijflandensupermarkt in Boschveld. Daarnaast zijn sommige bewoners niet in staat om op eigen kracht verder weg gelegen buurtvoorzieningen te bereiken. De oplossing kan dan liggen in mobiele concepten. Daarbij kan gedacht worden aan een boodschappendienst of een mobiele buurtwinkels. De gemeente wil deze ideeën de komende tijd verder uitwerken; onder de noemer maatschappelijk ondernemen. Daarbij kan het Projectbureau Maatschappelijk Ondernemen een belangrijke rol spelen. Het is de bedoeling het projectbureau vooral in te zetten als facilitair bureau dat nieuwe ideeën voor wijkeconomie van burgers en organisaties werkzaam in buurten en wijken verder kan ontwikkelen tot concreet uitvoerbare projecten.