Woonbond


Woonbond tevreden over doorbraak in huurrecht

Zelfwerkzaamheid huurder wettelijk geregeld

Huurders krijgen het wettelijk recht om zelf veranderingen en verbeteringen in hun woning aan te brengen. De verhuurder kan zijn toestemming alleen weigeren als de waarde of de verhuurbaarheid van de woning door die veranderingen wordt geschaad. Deze doorbraak in het huurrecht is te danken aan een amendement van het Kamerlid Ineke van Gent van Groen Links op de wetsvoorstellen voor de integrale herziening van de huurwetgeving.

Het amendement van Groen Links werd breed gesteund in het overleg dat de Tweede Kamer op maandag 26 maart had met staatssecretaris Remkes van VROM en minister Korthals van Justitie. Ook de bewindslieden stemden ermee in. De Nederlandse Woonbond pleit al jaren voor deze principiële verbetering van het huurrecht en is dus zeer ingenomen met dit resultaat. In feite wordt nu de kern van de modelregeling voor Zelfaangebrachte Veranderingen (ZAV) die de Woonbond onlangs met Aedes, vereniging van Woningcorporaties is overeengekomen tot wet verheven. Daardoor komt een goede ZAV-regeling ook binnen bereik van huurders van particuliere verhuurders en minder welwillende woningcorporaties.

Herziening Huurwetgeving
Het overleg ging over het tweede gedeelte van de 'Integrale Herziening van de Huurwetgeving' (IHH). Het eerste gedeelte van de IHH is eind 1999 al afgerond met de invoering van de gebrekenregeling (de onderhoudsprocedure van artikel 18 Huurprijzenwet Woonruimte) en de invoering van de leges bij huurcommissieprocedures. Het doel van de IHH is met name het overzichtelijker maken van de hele huurwetgeving, die nu in een groot aantal afzonderlijke wetten en algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) is geregeld. Daardoor ziet men door de bomen vaak het bos niet meer. Alle wetgeving ten aanzien van huurovereenkomsten wordt nu opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en alle wetgeving over huurprijzen in de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte. Hoewel het niet in eerste instantie de bedoeling was, hebben de bewindslieden van VROM en Justitie toch van de gelegenheid gebruik gemaakt een paar wezenlijke verbeteringen door te voeren. De Tweede Kamer heeft daar nu een schepje bovenop gedaan.

Herstel in oude staat afgeschaft
Een belangrijke verbetering die nu wordt voorgesteld is de afschaffing van het principe van 'herstel in oorspronkelijke staat'. In de nieuwe wet wordt vastgelegd dat de huurder de woonruimte moet opleveren in 'de toestand die redelijkerwijs in overeenstemming met de oorspronkelijke kan worden geacht'. Dit betekent bijvoorbeeld dat een zelfaangelegde centrale verwarming bij het einde van de huur niet hoeft te worden vervangen door de oorspronkelijke kolengestookte potkachel. Volgens de Woonbond was hiermee de actuele problematiek rond het 'herstel in oude staat', dat verantwoordelijk is voor zoveel huurdersleed, niet opgelost. Hét grote knelpunt bij 'herstel in oude staat' is immers dat de bewijslast bij de huurder ligt wanneer de meningen over de 'oorspronkelijke staat' verschillen en een beschrijving van de woning aan het begin van de huur ontbreekt. Ook dit knelpunt wordt nu ondervangen door een amendement van Groen Links. Bij verschil van mening is de beschrijving (de opnamestaat) doorslaggevend. Als de beschrijving ontbreekt, mag de huurder de woning achterlaten in de toestand waarin die zich op dat moment bevindt. De nieuwe regeling zal huurders heel wat onredelijke claims van verhuurders besparen. Ook zal dit verhuurders stimuleren serieus werk te maken van een opnamestaat, waardoor huurders meer duidelijkheid hebben over de wederzijdse rechten en plichten.

Amsterdam, woensdag 28 maart 2001
Nummer: U01.262