Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 14-03-2001

Nederland
4e Amnesty International filmfestival: vijftig films, dertig gasten, zes themas

Van woensdag 28 maart tot en met zondag 1 april 2001 vindt in Amsterdam het 4e Amnesty International Filmfestival plaats. Vijf dagen lang is dit festival het podium voor het beste dat de internationale cinema de afgelopen twee jaar registreerde over mensenrechten. In De Balie en het Pathé City theater zijn van sochtends 11.00 tot savonds 24.00 uur ruim vijftig documentaires en speelfilms te zien. Na de film-vertoningen is er voor het publiek de mogelijkheid om in gesprek te raken met aanwezige filmmakers en mensenrechtenactivisten. In het parallelprogramma ontvangen tv-journalisten zon dertig gasten uit binnen- en vooral buitenland. Er zijn zes themas die het publiek helpen bij het maken van de filmkeuze.

Drie films (Historias Cotidianas, Seven Dreams of Tibet en SOS à Téhéran) beleven tijdens het festival hun wereldpremière, vijfentwintig films worden voor het eerst in Nederland vertoond.

Programma Woensdag 28 maart

Het festival opent met een klassieker, La Historia Oficial van Luis Puenzo. De film kende in Nederland een beperkte roulatie en is al meer dan tien jaar niet meer op tv te zien geweest. Tijd om de productie weer eens onder het stof vandaan te halen. Freek de Jonge doet de aftrap.

Donderdag 29 maart

Om 16.00 uur draait de voor een Oscar genomineerde documentaire Long Nights Journey into Day. Twee dagen voor het festival wordt bekend of de nominatie voor de makers Deborah Hoffmann en Frances Reid wordt omgezet in een Academy-Award.

Vanaf 16.15 uur is er een route over Vrouwen en Islam te volgen. Er draaien vier documentaires en in een talkshow interviewt Sacha de Boer (NOS Journaal) onder meer regisseur Olenka Frenkiel en de Pakistaanse mensenrechtenadvocate Hina Jilani. sAvonds sluit ds. Gremdaat dit programma af.

In première gaat The Making of the Revolution van Katarina Rejger en Eric van den Broek, een documentaire over de Servische jongerenbeweging Otpor!, die in november jongstleden na twee jaar geweldloos actievoeren Milosevic ten val bracht. Otpor!-activist en parlementslid Srdja Popovic is aanwezig.

Verder draaien Scenes from an Occupation en The Diplomat, twee films over de onafhankelijkheidsstrijd in Oost-Timor. De makers vertellen hoe zij in een woelige periode de gebeurtenissen vastlegden.

Vrijdag 30 maart

In de Grote Zaal van De Balie zijn vier films over Argentinië te zien en praat Leonard Ornstein (Vrij Nederland) met regisseurs en betrokkenen.

Het programma Nichten in het nauw toont twee documentaires over mensen die -toen en nu- vanwege hun seksuele geaardheid als minder dan menselijk worden beschouwd. Tim Dekkers (Netwerk) praat met de makers van Paragraph 175 en gay-activist Peter Tatchell die begin maart in België nog werd opgepakt in verband met een poging om president Mugabe te arresteren. Tatchel is een van de geportretteerden uit Homophobie.

Zaterdag 31 maart

Vanaf 18.45 uur organiseert het festival in samenwerking met Cordaid / Mensen in Nood discussies na de vertoningen van de voor De Gouden Lucifer genomineerde films Vivres Après Paroles de femmes en Children of the Secret State.

Bread & Roses, de nieuwe speelfilm van Ken Loach gaat in première. Maya, een Mexicaanse vrouw uit Mexico vindt werk als schoonmaakster in Los Angeles, en onderneemt een geïnspireerde actie tegen de miserabele arbeidsomstandigheden. Scriptschrijver Paul Laverty beantwoordt vragen.

s Avonds vindt er in de Grote Zaal van De Balie het festivalfeest plaats. Tierra Caliente treedt op, DJ K Mart draait.

Zondag 1 april

In de Kleine Zaal van De Balie vindt een debat plaats over de vraag wat de plaats en zin is van mensenrechtenfilms en filmfestivals over mensenrechten. Hans Beerekamp (NRC) verdedigt de stelling dat deze overbodig en stigmatiserend zijn. Paul Laverty, scriptschrijver van onder meer de Ken Loach-films My name is Joe en Bread and Roses en voorheen mensenrechtenadvocaat in Nicaragua, bepleit juist dat een dergelijke festival zinvol is en leden van mensenrechtenorganisaties, filmmakers, activisten de mogelijkheid biedt om elkaar te ontmoeten en eventueel actie te voeren. Filmmakers, programmeurs van tv, theaters en festivals, (film)journalisten zijn uitgenodigd aan de discussie deel te nemen.

Verder op zondag vier films over de problematiek in Indonesië en Oost-Timor, en de prijsuitreiking van De Gouden Lucifer.

De Gouden Lucifer

Als stimulans voor filmmakers is er aan het festival een stipendiumprijs van 10.000,- verbonden. Voor De Gouden Lucifer zijn negen films genomineerd. Aandachtspunten van de jury zijn onder meer de emotie die de film oproept, originaliteit van invalshoek, oorspronkelijkheid in stijl, betrokkenheid van de regisseur bij het onderwerp en de moed die ervoor nodig was om de film te maken. De jury bestaat uit Marianne Bhalotra (Hubert Bals Fonds), acteur Thom Hoffman, filmproducent Pieter van Huystee, Tweede-Kamerlid Farah Karimi en voorzitter Wim Koole (voormalig directeur IKON).

De genomineerde films zijn:

Children of the Secret State van Carla Carapedian

Chile: Torturers Running Free van Tony Comiti & Manolo DArthuys

Justice van Olivier Ballande

Long Nights Journey into Day van Deborah Hoffmann & Frances Reid The Making of the Revolution van Katarina Rejger & Eric van den Broek

Seasons of Blood and Hope KosovoKosova van Lars Johansson

La Terre des âmes errantes (The Land of Wandering Souls) van Rithy Phan
Three Days and Never Again van Alexander Gutman

Vivres Après - Paroles de femmes (Living Afterwards) van Laurent Bécue Renard

Themas

Naast de landen- en onderwerproutes per dag kent het festival een zestal themas die het publiek helpen bij het maken van de filmkeuze. Deze themas zijn:

Vergeten verhalen - Verhalen die gemakkelijk vergeten kunnen worden als er niemand is die wil luisteren. Verhalen die verteld moeten worden opdat ze zich niet zullen herhalen.

Kinderen van een mindere god - Kinderen zijn de meest kwetsbare slachtoffers van oorlog. Kinderen in achterbuurten, als kindsoldaten of slachtoffers van geweld.

Op de rand van menselijkheid - Asielzoekers, ontheemden en anderen die op de meest elementaire levensomstandigheden zijn teruggeworpen.

Hell Revisited - Herinnering is vaak een hernieuwd bezoek aan de hel. Herinnering is ook de kracht van voortbestaan.
Achter de schermen - Filmmakers en journalisten speuren naar wat zich afspeelt achter de schermen van de publiciteit.

In naam van God en Eer - Mensen die slachtoffer worden van de 'waarden' die de gemeenschap uit naam van God, Eer of Vaderland tot elke prijs meent te moeten handhaven.

Actie gevangen Tibetaanse filmmaker

Op het festival en de website van het festival
(www.amnesty.nl/filmfestival) kunnen bezoekers actie voeren voor Ngawang Choephel. Choephel groeide op als balling in India en studeerde in India en de VS. In juli 1995 trok hij met een camera en geldige reispapieren naar Tibet. Hij werd opgepakt en zonder aanklacht of proces veertien maanden incommunicado vastgehouden. De Tibetaanse Volksradio maakte bekend dat Ngawang onder het mom van filmresearch aan het spioneren was geweest. Pas na vijf jaar gevangenschap kreeg Ngawangs moeder eindelijk toestemming voor een bezoek. Ze trof haar zoon aan in slechte gezondheid. Gevreesd wordt dat hij is gemarteld.

Filmtour

Voorafgaand aan het eigenlijke festival organiseert Amnesty International een tournee van twee festivalfilms langs dertien Nederlandse steden. Dit Amnesty International Filmfestival on Tour vindt plaats van 12 januari tot en met 22 maart. Film één is Garage Olimpo, de tweede film richt zich op jongeren vanaf 14 jaar: Achter gesloten ogen.

Reserveringen

Reserveren voor festivalvertoningen kan vanaf maandag 26 maart, tel. 020-4272127.

De kaartverkoop start op 28 maart in de Salon van De Balie.

De festivalcatalogus met uitgebreidere informatie en filmbeschrijvingen is voor 5,- te koop bij de kassa in de Salon van De Balie.

Meer informatie over het Amnesty International Filmfestival is te vinden op www.amnesty.nl/filmfestival. Vanaf 19 maart biedt http://www.ncrvnet.nl/amnesty filmfragmenten, festival leader, een forum, achtergronden en publieksreacties.

Het Amnesty International Filmfestival wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank, Cordaid, Nationale Postcode Loterij en het ThuisKopie Fonds.

Amnesty International afdeling Nederland