Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De Vries installeert commissie integriteit rijksoverheid
Een persbericht bij het onderwerp Integriteit 23 maart 2001
Op woensdag 28 maart 2001 installeert minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) de commissie integriteit rijksoverheid, ook wel genoemd de
klokkenluiderscommissie. De samenstelling van commissie is in goed overleg met de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel tot stand gekomen.
De commissie heeft tot taak het vermoeden van een misstand tot de bodem uit te zoeken. In eerste instantie kan de ambtenaar een misstand op de werkplek signaleren en via zijn leidinggevende melden aan de top van het ministerie. Daarna kan de ambtenaar zich tot de commissie wenden, die op haar beurt een onafhankelijk onderzoek verricht. Uiteindelijk brengt de commissie een openbaar advies uit aan de verantwoordelijke minister. Op basis van dit advies wordt door het ministerie besloten maatregelen te treffen om in de toekomst soortgelijke misstanden te voorkomen. De klokkenluiderscommissie is voor het eerst genoemd in de begroting 2000. Daarbij werd ondermeer de nota Vertrouwen in verantwoordelijkheid gepresenteerd, waarin een aantal voorstellen zijn gedaan voor verbetering van de integriteit van het openbaar bestuur.

Relevante links:
Vertrouwen in verantwoordelijkheid
Klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren