Persmededeling
28 maart 2001

CVP HAALT 5 OP 5,
MAAR WIL DE LAT NOG HOGER LEGGEN

Tijdens een studiedag over vrouwen in de politiek, kregen gisteren vijf gemeenten een prijs voor de meest evenwichtig samengestelde gemeentebesturen: Hove, Keerbergen, Mortsel, Vosselaar en Zutendaal. De rode draad door deze vijf? De CVP bestuurt er overal mee. In drie van de vijf zetelt een CVP-burgemeester.

De CVP blijft dus haar sterke reputatie inzake vrouwelijke vertegenwoordiging waarmaken. Met 9 vrouwelijke burgemeesters, 145 vrouwelijke schepenen en 776 vrouwelijke gemeenteraadsleden, blijft de CVP de duidelijke koploper. En toch... We durven toegeven dat het ook bij ons nog beter kan en moet. Dat er nog steeds gemeenten zijn met een homogeen CVP-bestuur zonder vrouwen in het schepencollege, is niet meer van deze tijd. Stefaan De Clerck lanceert daarom het voorstel om een gegarandeerde vertegenwoordiging van vrouwen te verzekeren in alle schepencolleges.

Verkiezing na verkiezing boeken de vrouwen vooruitgang, maar hun vertegenwoordiging blijft een onvoltooide symfonie. We moeten dus vanuit de politieke partijen inspanningen blijven leveren om deze onrechtvaardigheid uit de wereld te helpen. De Senaat keurde deze maand een grondwetswijziging goed die garandeert dat alle uitvoerende machten personen van een verschillend geslacht moeten bevatten. Een voorstel van de CVP-fractie om daar minimun een derde van te maken werd helaas door de meerderheidspartijen verworpen.

De CVP wil alvast haar voortrekkersrol blijven spelen. In 2006 - na de volgende gemeenteraadsverkiezingen dus - willen wij erop toezien dat in alle gemeenten waar wij (mee) besturen beide geslachten vertegenwoordigd zijn in het schepencollege, met minstens een derde van de mandaten. We nodigen alle partijen uit hetzelfde engagement aan te gaan.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter