FNV

FNV wil verlaging grens minimumloon naar 18 jaar
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Werknemers moeten vanaf hun 18e jaar de bescherming krijgen van het minimumloon voor volwassen. Nu vallen deze werknemers tot hun 23e onder het minimumjeugdloon. De FNV stapt desnoods naar de rechter.

De FNV eist van minister Vermeend (sociale zaken en werkgelegenheid) dat de ingangsleeftijd van het vakvolwassen minimumloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar en in een daarop volgende stap naar 18 jaar, de wettelijke meerderjarigheidsgrens.

De vakcentrale dreigt Vermeend met de rechter indien de bewindsman niet op de eis van de FNV ingaat. Volgens FNV-bestuurder Van der Kolk is de huidige minimumloonstaffeling in strijd met bepalingen in het Europees Sociaal Handvest ESH en met het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten.

De wet Minimumloon kwam tot stand in de zestiger jaren. Sinds die tijd is er discussie in het parlement over verlaging van de leeftijd. 'Wij zijn nu dertig jaar verder en voeren nog steeds dezelfde discussie, terwijl de leeftijdsgrens internationaal volstrekt niet meer is te verdedigen en al vele malen internationaal bekritiseerd', aldus de brief.

Volgens het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie is het minimumloon ooit ingesteld om een minimum inkomensgarantie te geven aan werkenden. Dat geldt zowel voor volwassenen als jeugdigen.

De FNV werkt op dit moment aan een dagvaarding waarin zij voor 13- en 14-jarigen een minimumloon eist. Deze groep mag sinds 1996 werken, maar de minister weigert het minimumloon op hen van toepassing te verklaren.

28 maart 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.