Gemeente Breda

28-03-2001

Start actieve fase milieuvisie
In mei start de gemeente Breda met de participatie rondom de Milieuvisie Breda 2015. Ongeveer 200 Bredanaars ontvangen een uitnodiging op persoonlijke titel om hun bijdrage te leveren aan het tot stand komen van het toekomstige gemeentelijk milieubeleid.

Een open uitnodiging stelt ook andere belangstellenden in de gelegenheid deel te nemen aan het programma. De globale beschrijving van acht milieuthemas moet nu verder worden ingevuld en concreet gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders stemde deze week in met het Plan van aanpak voor het ontwikkelen van een Bredase Milieuvisie. In het najaar schrijft de gemeente op basis van alle informatie de ontwerp-Milieuvisie. De consultatie vindt in november en december plaats.

In de Stadsvisie Breda staat het streven naar een vitale, complete en duurzame stad centraal. De Milieuvisie Breda 2015, de opvolger van het Gemeentelijk MilieubeleidsPlan 1996-1999 moet hieraan een flinke bijdrage leveren. Dat kan niet zonder de kennis en medewerking van mensen die in Breda wonen en werken. Daarom is een participatietraject opgezet. Een grote groep Bredanaars wordt gericht uitgenodigd actief deel te nemen aan het proces dat leidt tot de milieuvisie. Deze personen zijn actief binnen allerlei organisaties maar nemen deel op persoonlijke titel. Een open uitnodiging zorgt ervoor dat iedereen die is geïnteresseerd zich kan opgeven om deel te nemen aan een programmaonderdeel. Daarnaast heeft de gemeenteraad aangegeven actief bij het programma betrokken te willen blijven.

Het programma van participatie bestaat uit twee ronden: de eerste in mei en de tweede in juni.
De eerste ronde bestaat uit bijeenkomsten rond één van de nderwerpen: wonen en leefomgeving vanuit bewoners, wonen en leefomgeving vanuit 'marktpartijen, milieu algemeen, werken vanuit de productie, werken vanuit detailhandel en middenstand, cultuur en zorg. Deze ronde moet inspirerend en creatief zijn en leiden tot het leveren van een bijdrage aan de visie en tot veel ideeën voor concrete activiteiten. Voor de bijeenkomsten worden locaties gekozen die met het thema samenhangen zoals bijvoorbeeld een school of bouwbedrijf. Tijdens de tweede ronde komen de resultaten van de themabijeenkomsten samen. Deze ronde staat in het teken van discussie en verdiepen van de inhoud. De deelnemers aan de eerste ronde presenteren de activiteiten en resultaten tijdens een informatiemarkt. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek over dilemma's en verbanden tussen onderwerpen.

Met de opbrengst van de participatieronde wordt tot het najaar gewerkt aan de ontwerp-Milieuvisie. De consultatie volgt dan eind dit jaar zodat het gemeentebestuur begin 2001 besluiten kan nemen voor het toekomstige milieubeleid.

Breda, 28 maart 2001