Gemeente Breda

28-03-2001

Breda treft maatregelen voor landelijke verkeersregel 'Fietsers van rechts voorrang'
Vóór 1 mei treft de gemeente Breda op 36 kruispunten maatregelen om de regel 'Voorrang Fietsers van Rechts' veilig te laten verlopen. Dit is een landelijke regel die op 1 mei ingaat waarbij langzaam verkeer van rechts voorrang krijgt op gelijkwaardige kruisingen.

Op termijn voert de gemeente bij zo'n 60 kruisingen 30 kilometerzones in of vinden reconstructies plaats die de verkeersveiligheid bevorderen. Om de nieuwe verkeersregel zo soepel mogelijk te laten verlopen start het ministerie van Verkeer en Waterstaat binnenkort met een uitgebreide voorlichtingscampagne. De slogan van deze landelijke campagne luidt: 'Geef het door rechts gaat voor'.

Uit een inventarisatie van de gemeente Breda blijkt dat op 50% van de ruim 3000 kruisingen de voorrang niet is geregeld. Niet voor al deze kruisingen zijn maatregelen nodig. Op 36 kruispunten wel. Dat kan in de vorm van een plateaudrempel, haaientanden of snelheidsremmende maatregelen. Zo lijken sommige wegen voorrangswegen te zijn omdat ze breder zijn of geasfalteerd. Ook het zicht is belangrijk, bestuurders moeten voldoende zicht hebben op bestuurders van rechts zodat tijdig geremd kan worden. Ook wanneer op de ene weg beduidend meer verkeer rijdt dan op de kruisende weg ontstaan al snel problemen.

Met de nieuwe maatregel komt op 1 mei 2001 een einde aan de situatie dat langzaam verkeer uitgezonderd is van de algemene verkeersregel 'verleen voorrang aan alle bestuurders van rechts'. De term 'Voorrang Fietsers van Rechts' is dus eigenlijk geen juiste. Het gaat bij deze maatregel namelijk om langzaam verkeer van rechts. Dit zijn fietsers ook snorfietsers, bromfietsers, bestuurders van invalidenvoertuigen, bestuurders van een wagen, ruiter en begeleider van rij-, trekdieren of vee. Er blijven in de praktijk twee uitzonderingssituaties bestaan: bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg en bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram.

Vorig jaar voerde het ministerie in het kader van het convenant 'Duurzaam Veilig' de maatregel 'Bromfiets op de rijbaan' in. De maatregel 'Voorrang Fietsers van Rechts' is een maatregel die voortvloeit uit dit convenant. De landelijke regel maakt een einde aan de ongelijkheid binnen Europa. Nederland is namelijk het enige land waar deze regel nog niet was ingevoerd.

Breda, 28 maart 2001