Gemeente Utrecht

VOORJAARSNOTA 2001 GEEFT RUIMTE VOOR NIEUW BELEID

Met de Voorjaarsnota 2001 heeft het College de koers voor het realiseren van het nieuwe Collegeprogramma in de komende vijf jaar uitgezet. Daarnaast stellen enkele meevallers het College in staat om oude knelpunten op te lossen en aan enkele bestaande wensen tegemoet te komen, terwijl tegelijk - eerder dan verwacht - een start gemaakt kan worden met de uitvoering van nieuw beleid. Het college stelt voor om al in 2001 eenmalig NLG 7 miljoen extra te besteden aan prioriteiten uit het collegeprogramma: culturele zondagen (NLG 0,7 miljoen), veiligheid (NLG 1 miljoen), bestuurlijke vernieuwing (NLG
1,3 miljoen), de aanpak van het Smakkelaarsveld inclusief de fietsinfrastructuur (NLG 2 miljoen) en initiatieven uit de wijken (NLG
2 miljoen). Naast financiële ruimte voor deze prioriteiten reserveert het college voor zowel 2001 als 2002 een bedrag van NLG 5 miljoen incidenteel, waarmee snel kan worden ingespeeld op de actualiteit en wensen uit de wijken of van de Raad.

Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2001, waarin het college de balans opmaakt van het afgelopen jaar, vooruitblikt op de begrotingen voor 2002 en verder en op de wijze waarop het collegeprogramma in de komende vijf jaar zal worden uitgevoerd. In de Voorjaarsnota zijn de uitgangspunten van het collegeprogramma 2001-2006 geconcretiseerd. De belangrijkste zijn:
* realisme en degelijkheid: geen verwachtingen wekken die niet waar te maken zijn
* ruimte voor nieuw beleid, zoals culturele zondagen en bestuurlijke vernieuwing
* flexibiliseren van de begroting, om in te kunnen spelen op initiatieven uit de wijken en de invloed van de bewoners van de stad daadwerkelijk te vergroten.
* vrijkomende middelen inzetten voor versnelde uitvoering van het collegeprogramma en niet steeds iets nieuws bedenken.

Verder zal het College een terughoudend tarievenbeleid voeren en zijn bijvoorbeeld de OZB (onroerende zaken belasting) tarieven in 2001 verlaagd.

Om het collegeprogramma in een periode van vijf jaar te kunnen uitvoeren moet ruimte voor nieuw beleid gezocht worden in bestaande budgetten (de zogenoemde 'nieuw voor oud' - operatie). Daarvoor moeten efficiencymaatregelen worden genomen en bestaande activiteiten, die niet (voldoende) effectief zijn of die niet meer nodig zijn, worden heroverwogen. De 'nieuw voor oud' - operatie moet NLG 10 miljoen opleveren door activiteiten te heroverwegen en NLG 15 miljoen uit efficiencymaatregelen. Zoekrichtingen zijn taakstellend in de Voorjaarsnota opgenomen. De concrete uitwerking per beleidsterrein van nieuw beleid en van de nieuw voor oud-operatie zullen deel uit maken van de begroting 2002, die eind september wordt gepresenteerd.

Nieuwe, niet eerder geregelde bestedingen zijn al in 2001 mogelijk omdat het college een meevaller verwacht van ongeveer NLG 25 miljoen over het begrotingsjaar 2000. Dit wordt veroorzaakt door meevallende inkomsten uit het Gemeentefonds, extra dividendopbrengsten en rentevoordelen. In het Collegeprogramma was al vastgelegd, dat NLG 9 miljoen uit de meerjarenraming ingezet kon worden voor eerder door de Raad gevraagde nieuwe bestedingen in 2001.

In de Voorjaarsnota 2001 staat de financiering aangegeven van eerdere besluiten van de raad en het college, waarvoor de financiële dekking nog niet geregeld was. Het gaat om een bedrag van ongeveer NLG 19 miljoen voor bijvoorbeeld het verbeteren van de bedrijfsvoering bij de brandweer, de zorg en veiligheid in Hoog Catharijne, de alcoholhulpverlening, Schoon Utrecht, het beheren van de internetsite voor de gemeente, een fonds voor de sport, de aanleg van sportvelden, het gedurende een aantal jaren tegengaan van exploitatietekorten van de zwembaden, het tegengaan van onderwijsachterstanden en het verbeteren van de veiligheid op scholen, een bijdrage aan het jaarlijks multicultureel stadsfeest en de extra subsidiëring van de jazzmuziek, de exploitatie van het uitgebreide Centraal Museum en de exploitatie van het Stadhuis.