TuinbouwNet

MKZ kan ook gevolgen hebben voor tuinbouw

De mond- en klauwzeer-crisis kan ook gevolgen hebben voor de tuinbouwsector. Het Productschap Tuinbouw inventariseert de risico's en brengt ze onder de aandacht van het ministerie van LNV. Het ministerie moet bij zijn maatregelen rekening houden met de consequenties voor de tuinbouw. Dit is op 30 maart door het bestuur besloten.

De MKZ-crisis heeft gevolgen voor tuinbouwbedrijven in de besmette gebieden. Het bewerken van het land of het planten van producten kan in de knel komen en daarmee grote bedrijfsschade veroorzaken. Maatregelen die transport beperken of verbieden, bemoeilijken het aanvoeren van mest en grondstoffen. Ook de afvoer van - vaak bederfelijke - producten wordt erdoor gefrustreerd.

Als door een stand-still de planttijd wordt gemist, heeft dit een heel jaar lang gevolgen. Het kan dan niet alleen bedrijfsschade opleveren, maar verdergaande consequenties hebben voor activiteiten en werkgelegenheid.

Het productschap gaat het ministerie vragen een aanspreekpunt voor de plantaardige sector aan te wijzen. Hierdoor zouden besluiten over bijvoorbeeld ontheffingen op een zelfde wijze als in de dierlijke sector snel kunnen worden genomen.

Alle bedrijven in de tuinbouwsector wordt opgeroepen zorgvuldig te werken en elk risico op verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt niet alleen voor gemengde bedrijven (tuinbouw en veeteelt) maar ook voor hobbyisten met evenhoevige dieren. Gevraagd wordt bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten op bedrijven te beperken en bij transport van mensen en producten risico's te vermijden.

Wanneer zich problemen in de tuinbouwsector voordoen, zal het PT als coördinatiepunt optreden. Voor specifieke en technische informatie kunnen bedrijven zich wenden tot de diensten van het Ministerie van LNV of tot de eigen vakorganisatie.