DIERENBESCHERMING

Zorg om dierenwelzijn gezonde dieren door MKZ maatregelen

PERSBERICHT

Grote zorg om dierenwelzijn gezonde dieren door MKZ maatregelen

Den Haag, 30 maart 2001 - De Dierenbescherming dringt in een brief aan minister Brinkhorst aan op een directe oplossing voor dierenwelzijnsproblemen ontstaan door MKZ-maatregelen. Dieren die onder de beperkende maatregelen vallen, kampen op dit moment met een aantal ernstige welzijnsproblemen. Zo leidt het vervoersverbod tot overvolle stallen, schapen die noodgedwongen buiten moeten bevallen en ernstig zieke dieren die afgemaakt moeten worden, omdat vervoer naar een dierenkliniek verboden is. Van de al eerder geconstateerde verminking van de oren van gevaccineerde dieren doet de Dierenbescherming aangifte bij de A.I.D. De Dierenbescherming gaat ervan uit dat de minister spoedig met een oplossing komt voor deze schrijnende situatie.

Eerder deze week meldde de Dierenbescherming dat bij het merken van gevaccineerde dieren stukken uit de oren worden geknipt, terwijl afdoende en diervriendelijke methoden voorhanden zijn. Onacceptabel en in overtreding met de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, reden genoeg om aangifte te doen bij de A.I.D. Het vervoersverbod leidt tot ernstige situaties. Het betekent o.a. dat grote groepen schapen met lammeren noodgedwongen buiten moeten blijven en buiten moeten bevallen. De huidige temperatuur en de natte weilanden zijn voor de kwetsbare lammeren een groot gevaar. Doodgevroren en zieke lammeren zijn aan de orde van de dag. Vervoersontheffingen en het plaatsen van noodtenten kunnen hier oplossing bieden. Voor de varkenshouderij betekent het vervoersverbod overvolle stallen. De dieren groeien door, raken steeds dichter op elkaar en gaan elkaar ernstig verwonden. Voor deze sector vraagt de Dierenbescherming vervoersontheffingen en waar nodig een fokverbod.
Ook ernstig zieke dieren komen in de problemen door het vervoersverbod. Schrijnende situaties doen zich voor bij paarden. De Dierenbescherming ontvangt meldingen over paarden met koliek, die niet naar een dierenkliniek vervoerd mogen worden. Hoewel koliek vaak goed te behandelen is, moeten deze dieren afgemaakt worden. Voor deze dieren moet volgens de Dierenbescherming het vervoersverbod opgeheven worden.

Einde bericht