KRO

Postbus 23000
1202 EA HILVERSUM
tel.035 6713911
kro@omroep.nl

NIEUWS

Hilversum
23 februari 2001

Rotterdam: de week van de spirituele film

Zondag 8 april: KRO-dag

In het kader van "Rotterdam, culturele hoofdstad van Europa 2001" organiseren de KFA (Katholieke Filmactie Nederland), het bisdom Rotterdam, theater Lantaarn-Venster en de KRO een spirituele filmweek, om bij een breed publiek belangstelling te wekken voor spirituele dimensies in hedendaagse films en mensen met elkaar hierover in gesprek te laten komen. Deze Spirituele Filmweek Rotterdam (van 4 t/m 8 april) sluit daarmee aan op één van de hoofdthema's van de KRO: spiritualiteit en levensbeschouwing.

Zondag 8 april wordt een speciale KRO-dag. Naast het bijwonen van films is er dan tevens de mogelijkheid over de films te discussiëren en een talkshow bij te wonen. In deze talkshow praat de KRO met bisschop Van Luyn en met de regisseuse Torun Lian ("Sterren Bewegen"). Zij ontvangt in dit gesprek een certificaat met eervolle vermelding voor het KRO Filmfestival 2000.

KRO-leden en -gidslezers kunnen deze filmdag bijwonen met een dagkaart voor het bekijken van 2 verschillende films naar keuze uit de totaal 9 films die gedraaid worden. Deze dagkaart kost fl. 15,=. Dit arrangement geldt alleen bij vertoning van een volledig ingevulde antwoordkaart. De kaart vindt u in de Studio, de Mikro Gids en de KRO krant (gratis aan te vragen bij KRO Verenigingsstaf, Antwoordnummer 234, 1222 VB Hilversum, o.v.v. "KRO Krant t.b.v. KRO dag 8 april").

Programma
10.30 uur In het huis van mijn vader
In deze gedeeltelijk gedramatiseerde documentaire bezoekt de Marokkaans-Nederlandse cineaste Fatima Jebli Ouazzani haar grootouders in haar geboorteland. Daar voert zij indringende gesprekken over islamitische religieuze culturele tradities.
Regie: Fatima Jebli Ouazzani; Nederland, 1997
10.30 uur Suzhou river
Verhalen rond de zwaar vervuilde Suzhou rivier die dwars door Shanghai stroomt. Het accent ligt op een dubbele liefdesgeschiedenis waarin de mythe van de zeemeermin en verwijzingen naar Hitchcock's Vertigo een belangrijke rol spelen.
Regie: Lou Ye; China, 2000
10.30 uur La Genese
De bijbelpassage Genesis 23-38, zoals die zich had kunnen afspelen in Afrika. Het accent ligt op de broederstrijd tussen de clans van de herder Jacob, de boer Hamor en de jager Ezau.
Regie: Cheick Oumar Sissoke; Mali 1999
13.00 uur Kadosh
Kadosh (Hebreeuws voor heilig) laat zien wat er in een gemeenschap gebeurt als bepaalde tradities en regels "heilig" worden verklaard. Een fundamentalistisch-religieuze spiritualiteit brengt twee zussen in een wijk in Jerusalem tot het uiterste.
Regie: Amos Gitai; Israel 1999
13.00 uur The Apostle
Een indrukwekkend drama over opstaan, vallen en opnieuw beginnen; over schuld, boete en genade. Met Robert Duvall als een charismatische evangelist met een gewelddadige inborst.
Regie: Robert Duvall; USA, 1998
13.00 uur Secrets and Lies
Een zwarte jonge vrouw gaat op zoek naar haar biologische moeder. Een drama waarin een complex net van relaties tussen de vele personages centraal staat. Genuanceerd en met humor gebracht. Regie: Mike Leigh; Engeland 1995. Bekroond met de Gouden Palm (Cannes).
15.45 uur Un été a la Goulette
Een zonnige lichtvoetige film over de multiculturele samenleving in Goulette, een havenwijk in het Tunis van 1967.
Regie: Férid Boughedir; Tunesië, 1996
15.45 uur La promesse
Bijna documentaire over de uitbuiting van illegalen in Wallonie. De vijftienjarige Igor belooft de stervende Afrikaan Hamidou voor zijn vrouw en kind te zorgen. Igor krijgt dan te maken met zijn ontwakend geweten.
Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne; Belgie 1996. In dat jaar bekroond met de Gouden Palm (Cannes).
15.45 uur Sterren Bewegen
De elfjarige Maria raakt in een existentiele crisis als haar broertje PeeWee aan leukemie overlijdt. Dan ontmoet zij Jacob, die tamelijk wijs is voor zijn leeftijd. Een indrukwekkende magisch realistische film over rouwverwerking.
Deze film kreeg een eervolle vermelding bij de KRO Filmprijs 2000. Regie: Torun Lian; Noorwegen, 1998.

Meer informatie over deze en andere films in De week van de spirituele film:: www.lantaren-venster.nl