Congres FNV Bouw belooft felle discussie

Het vierjaarlijks congres van FNV Bouw, op donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 april in het Haagse Congresgebouw, belooft felle discussies. Zo'n 300 afgevaardigden stellen het programma van de bond voor de komende vier jaar op.Motto: 'Voor een gezond perspectief'.

Na een speech van Minister van Sociale Zaken Vermeend scherpt de bond zijn eigen programma voor de sociale zekerheid aan in een discussie met vertegenwoordigers van de Tweede-Kamerfracties van PvdA, VVD en Groen Links. FNV Bouw wil meer loopbaanperspectief voor werknemers.

Om tot 'een gezond perspectief' in bedrijven te komen, is meer variatie nodig in werkzaamheden, via taakroulatie en het ingroeien in een hogere functie. Werknemers moeten een individueel recht op bijscholing krijgen, willen zij hun eigen loopbaan inhoud kunnen geven. Meer zeggenschap over werktijden en eigen keuzes binnen de CAO's horen daar voor FNV Bouw bij.

Belangrijk onderdeel van het congres vormt op de middag van 5 april de gedachtewisseling over sociale zekerheid. Om 14.00 uur houdt Minister Vermeend een toespraak. Daarna gaan de congresdeelnemers in debat met politici en met Agnes Jongerius van de Vakcentrale FNV. De congresnota van FNV Bouw stelt als richting voor de komende jaren een 'activerende sociale zekerheid', waarin arbeidsgehandicapten zoveel mogelijk gelegenheid krijgen terug te keren in het arbeidsproces.

Tegelijkertijd moet de financiële zekerheid gewaarborgd zijn, zowel van mensen die niet meer kunnen werken als van hen die in een andere functie aan het werk komen. Met de FNV wil ook FNV Bouw nu al z'n verlangens kenbaar maken, ruim voordat partijen hun verkiezingsprogramma's opstellen.

Onderzoek

Hoe denkt de achterban over deze onderwerpen? Daarvoor laat FNV Bouw een onderzoek verrichten, via een representatieve steekproef van leden. Nagegaan wordt tevens hoe de achterban staat tegenover 'nieuwe' vormen van verlof, zoals om een ernstig ziek familielid te verzorgen. En zouden leden daarvoor ook iets van hun loon willen inleveren? Daarnaast wil de bond weten of leden meer individuele keuzes wensen binnen hun eigen CAO en zo ja, of zij daarvoor ook geld willen inzetten.

Voorafgaand aan het congres belegt FNV Bouw een persconferentie. Voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw zal daar de belangrijkste onderwerpen van het congres en de uitkomsten van het onderzoek toelichten.
Meer weten? Bel dan voorlichter Anne Pols, 06 53 73 44 94.

FNV BOUW
Postbus 520 - 3440 AM WOERDEN
Telefoon: (0348) 575 575 - Fax: (0348) 423 610
E-mail: info@fnvbouw.nl