CBS

Toename aantal motorvoertuigen in 2000

Op 1 januari 2001 stonden er in Nederland ruim 7,9 miljoen motorvoertuigen geregistreerd, waaronder 6,5 miljoen personenauto's. Het totale wagenpark is volgens het CBS met bijna 4 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal personenauto's nam vorig jaar met 3 procent toe, deze groei is kleiner dan een jaar eerder. Het aantal motorfietsen is met bijna 6 procent gestegen tot 438 duizend.

Bijna één auto per twee inwoners
Bijna een op de twee inwoners van Nederland heeft een auto. Per leeftijdsklasse zijn er echter aanzienlijke verschillen. Van alle 18- en 19-jarigen heeft slechts een op 15 inwoners een auto; in de klasse 20 tot 25 jaar is dat er een op elke vier. Meer dan de helft van alle inwoners tussen de 30 en 60 jaar heeft een auto, terwijl dit bij de 65-jarigen en ouder iets meer dan een op de drie is.

Toename aantal motorfietsen
Op 1 januari 2001 bedroeg het aantal motorfietsen 438 duizend, een stijging met bijna 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Evenals bij het autobezit is de verdeling over de leeftijdsklassen nogal verschillend. Onder 18- tot 25-jarigen heeft minder dan 1 procent een motor. In de leeftijdscategorie van 30 tot 50 jaar heeft 6 procent van de inwoners een motor.

Zakenauto het jongst
Van alle personenauto's staat 11 procent op naam van een bedrijf, aldus het CBS. Dit zijn vooral voertuigen in bezit van leasemaatschappijen. Dit wagenpark is aanmerkelijk jonger dan dat van particulieren. Bijna eenderde van de zakenauto's is jonger dan een jaar, bij auto's op naam van particulieren geldt dat slechts voor zes procent. Van de motorfietsen staat 1 procent op naam van een bedrijf. Dit aandeel lijkt echter te groeien, want van alle in 2000 verkochte motoren staat al 7 procent op naam van een bedrijf.

Technische toelichting
De gegevens over de omvang en samenstelling van het Nederlandse motorvoertuigenpark zijn gebaseerd op de geautomatiseerde kentekenregistratie van het Centrum voor Voertuigtechniek en Informatie (RDW). Met behulp van deze registratie zijn tellingen gemaakt van alle voertuigen met actuele, houderschapsplichtige kentekens die op 1 januari 2001 in het kentekenbestand voorkwamen.