Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Dienstenindeling welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie

4 april 2001

Eenheid van taal wordt steeds belangrijker in de welzijnssector. Cliënten, subsidieverstrekkers en welzijnsorganisaties hebben behoefte aan meer duidelijkheid over het aanbod. De publicatie Dienstenindeling welzijn maakt het mogelijk om sectorbreed diensten op dezelfde manier te beschrijven en te vergelijken. Deze publicatie is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

De Dienstenindeling welzijn onderscheidt een tiental diensten in de welzijnssector en beschrijft per dienst het doel, de activiteit en een aantal voorbeelden. Met de Dienstenindeling kunnen welzijnsorganisaties hun aanbod op vergelijkbare wijze beschrijven. Dit biedt verschillende voordelen: het stelt de sector in staat zich beter te profileren en het biedt de mogelijkheid om beleidsvraagstukken sectorbreed met herkenbare termen te benoemen en aan te pakken.

Achtergrond
Begin jaren 90 werd een start gemaakt met het Gemeenschappelijk Functioneel Ontwerp Welzijn (kern-GFO-Welzijn) met als doel de ontwikkeling van een gemeenschappelijk begrippenkader. In de praktijk werd het kern-GFO-Welzijn nauwelijks gebruikt. Het begrippenkader is te beperkt, waardoor het niet bijdraagt tot gemeenschappelijk ontwikkelen van standaarden. Het Centrum voor Bedrijfstakinformatie van het NIZW bouwt daarom aan een opvolger: het Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn (GIM Welzijn). Diensten, zoals gedefinieerd in de Dienstenindeling welzijn, vormen een centraal element in dit informatiemodel. De Dienstenindeling is tot stand gekomen in samenspraak met het sociaal-cultureel werk, welzijn ouderen, algemeen maatschappelijk werk, het NIZW, CBS en de VOG.

Doelgroep
De Dienstenindeling welzijn is te gebruiken bij het ontwikkelen van standaarden in welzijnssector. De indeling is met name interessant voor organisaties met een taak op dit terrein, zoals bijvoorbeeld het Centraal Informatiepunt Jeugdzorg, Varia, Federatie Opvang. Ook voor beleidsmakers is de Dienstenindeling van belang omdat dit de basis legt om welzijnswerk te beschrijven.

Bestellen
Dienstenindeling welzijn (26 blz.) is geschreven door Margit van der Meulen. De publicatie kost f 24,50. ISBN 90-5050-881-2 en bestelnummer E 130392. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl