Nederlandse Vereniging van journalisten

Dagbladen in beweging

Bij de regionale kranten dreigen ruim 120 banen te verdwijnen. NVJ-secretaris Linda Lemmens, waar mogelijk bijgestaan door Hans Verploeg, is de laatste maand voortdurend aan de slag in de dagbladbedrijven.
De stand van zaken:

Limburgs Dagblad /Dagblad De Limburger
Er is onrust bij het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger over het feit dat de hoofdredacties van beide dagbladen enige vormen van samenwerking tussen de redacties niet uitsluiten. De NVJ is in overleg met redactieraden en redactiecommissies van beide dagbladen omdat de angst bestaat dat een samenwerking uiteindelijk tot een fusie zal leiden.

Wugo
Wegener heeft onlangs het voornemen bekend gemaakt om De Gelderlander, Gelders Dagblad en Arnhemse Courant samen te voegen. De plannen zijn aan het vertegenwoordigend overleg ter advisering voorgelegd. Deze fusie zorgt ervoor dat er 39 formatieplaatsen moeten verdwijnen. De NVJ heeft in december 2000 samen met de andere betrokken vakorganisaties een Sociaal Plan afgesloten om de sociale gevolgen te ondervangen.

Hazewinkel Pers/NDC
De hoofdredacteuren van het Nieuwsblad van het Noorden/ het Groninger Dagblad en Drentse Courant en de directie koesteren het plan de kranten als één dagblad in de ochtend te zetten. Minimaal vijftig en misschien wel zestig journalistieke arbeidsplaatsen wil uitgeverij Hazewinkel Pers/NDC vervolgens schrappen. In overleg met de NVJ doen de redacties onderzoek naar allerlei aspecten en naar de gevolgen op langere termijn voor de oplage.

HDC
Bij het Leidsch Dagblad, De Gooi en Eemlander/Dagblad van Almere en het Haarlems Dagblad is het Sociaal Plan door de NVJ deze week voorgelegd aan de leden. Achttien journalistieke arbeidsplaatsen komen hier te vervallen. In een eerste peiling bleek er bij redacties waardering voor het Sociaal Plan, met name voor een regeling die het boventallige ouderen mogelijk maakt vanaf 57,5 jaar met behoud van loon te stoppen. Onacceptabel acht men de lage reiskostenregeling die het moederbedrijf HDC hanteert. De redacties hebben dit als breekpunt aan de NVJ-onderhandelaars meegegeven.