Vlaamse Volksunie

Waarde Belgische aandelen in SAir al meer dan gehalveerd. Passiviteit regering in Sabena-dossier kost belastingbetaler miljarden (04/04/01)

De VU klaagt aan dat de Belgische regering nog steeds passief blijft toekijken op de ontwikkelingen bij SAir. De overheid wenst managementprincipes ingang te doen vinden in de ambtenarij, maar geeft terzake een weinig stichtend voorbeeld. Op één jaar tijd verloor de Belgische overheid reeds 1,9 miljard fr. door de vrije val van het SAir-aandeel. Het aandeel van de Belgische overheid in SAir is nu nog maar 1,5 miljard fr. waard tegenover 3,4 miljard één jaar geleden, dit is een verlies van 56%. Ondertussen diende de belastingbetaler op regeringsbevel enkele maanden geleden nog 4 miljard fr. op te hoesten. Begrijpe wie kan.

Op 26 april 2000 bereikte de Belgische overheid een akkoord met SAir ter versterking van het bestaande partnership. Dit akkoord impliceerde een verhoging van de SAir-participatie in Sabena van 49,5% tot 85% op langere termijn. Het contract wordt uitgevoerd na de ratificatie door Zwitserland van de EU-Zwitserland-akkoorden, voorzien voor 2001. In ruil wordt België voor 3,3% aandeelhouder in SAir. Eind april 2000 bedroeg de koers van het SAir-aandeel nog 310 Zwitserse frank waardoor het Belgisch aandeel in SAir een waarde had van 3,4 miljard fr. [12.716.245 SAir-aandelen * 3,3% = 419.636 Belgische aandelen * 310 Zw.fr. * 26,4 (omzetting in bef. ) = 3.434.301.024 bef.]

Eind januari 2001 verklaart minister Daems zich akkoord met het Blue Sky investerings- en saneringsplan waardoor de belastingbetaler, nog maar eens, 4 miljard bef. diende op te hoesten. Veel méér dus dan de waarde van de Belgische aandelen in SAir.

Vandaag is de budgettaire ramp compleet. Gisteren wist het aandeel zich te stabiliseren rond 137 Zw. fr.. Dit is een verlies van 56% ten opzichte van één jaar geleden, bij de ondertekening van de aandelenruil. Vandaag zijn de Belgische aandelen in SAir nog welgeteld
1,5 miljard fr. waard. Op één jaar tijd werd zodoende 1,9 miljard fr. verloren.

Ondertussen wordt het hardwerkend Sabena-personeel nogmaals bedreigd, of beter afgedreigd, met inleveringen. De regering blijft nog steeds de kat uit de boom kijken. Minister Daems gaat de vraag naar de verantwoordelijkheid van het Zwitsers management, evenals de eigen verantwoordelijkheid terzake, volledig uit de weg. Als grootste aandeelhouder van Sabena mag van de Belgische staat toch worden verwacht dat zij enige controle uitoefent én dat zij een strategie heeft. Niets van dat in België. Voor de VU dient de regering onmiddellijk voorbereidingen te treffen voor een terugtocht uit Sabena. Er kan niet gewacht worden op de definitieve houding van de SAir-groep t.a.v. de Belgische vleugel om gesprekken te organiseren met de Zwitsers of met andere luchtvaartmaatschappijen. Zolang SAir niet de meerderheid van de aandelen in haar bezit heeft, blijft de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder en moet ze initiatieven nemen, i.p.v. te vertrouwen op het Zwitsers management. De verkoop van Sabena, met sluitende sociale garanties, moet overwogen worden. Sabena kan deel uitmaken van een grote internationale groep en haar eigenheid behouden, tenminste als die groep ook gelooft in haar dochter. Dat is nu net hetgeen de Zwitsers niet (meer) doen met Sabena.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be