Gemeente Ede

Werkconferentie Jeugdmonitor druk bezocht

De werkconferentie over de Jeugdmonitor is vorige week donderdag druk bezocht. Ruim negentig deelnemers, waaronder veel jongeren, discussiëerden in het gemeentehuis over zaken die de jeugd aangaan. De discussies leverden veel nieuwe ideeën op voor het jeugdbeleid van de gemeente Ede.

De werkconferentie was georganiseerd om verder te praten over onderwerpen uit de Jeugdmonitor, een groot onderzoek onder de Edese jeugd van 12 tot 25 jaar dat vorig jaar werd gehouden. Om deskundigen uit alle geledingen van de Edese maatschappij rond de tafel te krijgen, was er een divers gezelschap uitgenodigd: instellingen die met jeugd te maken hebben, (sport)clubs, raadsleden en natuurlijk jongeren.

De deelnemers aan de werkconferentie werden op een ludieke wijze ontvangen door het acteursduo Marthie en Gaby, dat ook de avond leidde. Voordat het officiële gedeelte begon, kregen de deelnemers eerst een Indische maaltijd aangeboden in het personeelsrestaurant van de gemeente.

Scooter

Daarna verzamelde het gezelschap zich in de raadszaal, waar tot grote hilariteit van de aanwezigen wethouder Van Haaren en acteur Gaby op een scooter de raadszaal binnenreden. De gemeente Ede gaat de Jeugdmonitor gebruiken bij het maken van nieuwe plannen voor de jeugd, zei wethouder Van Haaren in haar toespraak. De gemeente kan dat niet altijd alleen. Vaak moeten plannen samen met instellingen die zich met jeugd bezighouden, worden uitgewerkt. Ook hebben wij de jeugd zelf nodig bij het maken van nieuwe plannen.

Om de kennis van de deelnemers over de Jeugdmonitor te toetsten, werd begonnen met een quiz. Daarbij kwamen vragen aan de orde als: hoeveel procent van de scholieren heeft het afgelopen jaar gespijbeld en wat is de belangrijkste vrijetijdsbesteding van de Edese jeugd?

Niet alleen de deelnemende teams, maar ook het publiek deed enthousiast mee met het beantwoorden van de vragen.

Vele ideeën

Daarna gingen de deelnemers in discussiegroepen uiteen om te praten over themas als veiligheid op school en op straat, cultuur, gezondheid en seksualiteit, alcohol en drugs en naschoolse activiteiten. Na afloop bleek dat de discussiegroepen vele ideeën en opvattingen hadden over de themas. Zo vinden jongeren dat naschoolse activiteiten niet op school moeten worden georganiseerd, maar in bijvoorbeeld een wijkcentrum.

Ook willen jongeren meer inspraak over het culturele aanbod. Eén deelneemster bood zelfs aan om in het nieuwe centrum Cultura activiteiten te gaan organiseren voor scholen. Bovendien wordt er een jeugdprogrammaraad opgericht die zal adviseren over de programmering in Cultura. Wethouder Van Haaren beloofde de deelnemers aan de werkconferentie dat zij allen binnen twee maanden bericht krijgen over wat er met hun ideeën wordt gedaan. Zij vroeg de deelnemers tenslotte of zij allen hun handtekening wilden zetten op de graffitymuur. Symbolisch, omdat wij samen het jeugdbeleid maken.



Ede, 4 april 2001