Rechtbank Leeuwarden



Bestuursrechter gewraakt in geschil over nieuwe Notariswet
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 4-04-2001

Het wrakingsverzoek in een principiële zaak over de nieuwe Wet op het notarisambt (WNA) tegen de fungerend president mr. D.J. Keur is door de wrakingskamer van de rechtbank Leeuwarden toegewezen.

Mr. Keur heeft op 21 december 2000 uitspraak gedaan op een verzoek om een voorlopige voorziening dat -hangende de bezwaarschriftprocedure- was ingediend door twee notarissen uit Heerenveen. Hij heeft daarbij geoordeeld dat tegen een benoemingsbesluit van een notaris op grond van de (nieuwe) WNA bezwaar en beroep (bij de bestuursrechter) mogelijk is.

In de beslissing op bezwaar van 21 februari 2001 is het bezwaarschrift van de beide notarissen door de Kroon desondanks niet-ontvankelijk verklaard. De notarissen hebben tegen dit besluit beroep ingesteld bij de rechtbank en opnieuw een voorlopige voorziening gevraagd. De notaris om wiens benoeming het gaat en die als derde partij aan het geding deelneemt, heeft mr. Keur echter gewraakt. De wrakingskamer deelt diens mening dat "mr. Keur zich in haar geval niet dan met moeite zal kunnen losmaken van zijn eerder ingenomen standpunt".

De wrakingskamer is het verder niet met mr. Keur eens dat in het algemeen de rechterlijke onpartijdigheid niet wordt geschaad als een fungerend president een zaak zowel hangende bezwaar als hangende beroep behandelt, met name omdat het hier om een principiële kwestie gaat waarover nog geen jurisprudentie bestaat.

Het gevolg van de uitspraak van de wrakingskamer is, dat een andere rechter als fungerend president het verzoek om een voorlopige voorziening van de notarissen uit Heerenveen in behandeling zal nemen.