Voedingscentrum
Een ietsje meer maakt gezonder
4-4-01: Minister Els Borst geeft startsein voor Groenten en Fruit Weegtest

Hoeveel groenten moet je kopen om fit en gezond te blijven? Het Voedingscentrum beveelt aan om elke dag 2 ons groenten en 2 keer fruit te eten. Maar niet iedereen weet dat je in de winkel vaak een grotere hoeveelheid moet afwegen om 200 gram bereide groenten over te houden. Daarom sturen het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit in april en mei Groenten en Fruit Weegteams op pad om in supermarkten in het hele land samen met het winkelende publiek de Groenten en Fruit Weegtest te doen. Het startsein voor de Weegteams werd gegeven door minister Els Borst.

Op 4 april jl. deed minister Els Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als eerste de Groenten en Fruit Weegtest. In een supermarkt in het centrum van Den Haag woog minister Borst 700 gram andijvie af, precies genoeg voor een gezonde avondmaaltijd voor twee personen. Daarmee slaagde ze met vlag en wimpel voor de Groenten en Fruit Weegtest. Het Voedingscentrum is verheugd dat minister Borst door haar aanwezigheid het belang onderstreept van preventie in de gezondheidszorg. Als door iets meer groenten en fruit te eten welvaartsziekten kunnen worden voorkomen, is het duidelijk dat op deze manier grote gezondheidswinst kan worden behaald.

Minister Borst werd bij de Weegtest bijgestaan door Klaas van den Doel, voorzitter van het Centraal Bureau van de Levensmiddelenhandel (CBL), Robbert Poort, directeur van het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit en Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum. Klaas van den Doel verklaarde dat het CBL graag meewerkt aan de campagne: Vanaf vandaag is het niet meer in de supermarkten mág het ietsje meer zijn, bij groenten en fruit móét het ietsje meer zijn'. Yvonne van Sluys verwees naar een grootschalig onderzoek van de universiteit van Cambridge in Engeland. Uit dit onderzoek blijkt dat een kleine toename van de groente- en fruitconsumptie onder mensen die weinig groenten en fruit eten al een groot effect op de volksgezondheid heeft. Dagelijks een extra appel of een flinke lepel groenten méér verlaagt de kans om binnen vier jaar dood te gaan met 30 procent bij mensen die weinig groenten en fruit eten. Yvonne van Sluys: Het Voedingscentrum staat al jaren achter de boodschap dat groenten en fruit een belangrijke bron zijn van vitamines, mineralen en voedingsvezels, die het lichaam gezond en fit houden. Bovendien wezen eerdere onderzoeken al uit dat groenten en fruit het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verkleinen.

Weegtest
Helaas eten Nederlanders steeds minder groenten en fruit. Slechts één op de vijf Nederlanders houdt zich aan de richtlijn Eet dagelijks 2 ons groenten en 2 keer fruit. Daar komt nog bij dat niet iedereen weet dat je per persoon vaak een grotere hoeveelheid moet afwegen om een portie van 200 gram schoongemaakte en beetgare groenten over te houden.
Het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit gaan hier iets aan doen. In de komende weken sturen zij zogenaamde Weegteams op pad. De demonstratrices van de Weegteams bezoeken de groente- en fruitafdeling van 150 supermarkten in het hele land. Zij spreken klanten aan op het moment dat zij groenten en fruit afwegen en vragen of de klant weet hoeveel groenten en fruit elke dag nodig zijn om gezond te blijven. Om 200 gram spinazie per persoon over te houden moet je bijvoorbeeld ruim 350 gram per persoon afwegen. Ook van groenten als bloemkool, prei en witlof moet aardig wat meer afgewogen worden om aan een gezonde dagelijkse portie te komen.

De Weegteams zijn een gezamenlijke activiteit van het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit. Het Voedingscentrum voert reeds enkele jaren de campagne Goede voeding, wat let je? om de consumptie van meer groenten en fruit en minder verzadigd vet stimuleren.