Politie Amsterdam-Amstelland

Vanavond op TV
4-4-2001. Het opsporingsprogramma Ter Plaatse dat zowel wordt uitgezonden door TV Noord-Holland als door AT-5, besteedt vanavond en morgen aandacht aan drie in Amsterdam gepleegde misdrijven. Het gaat om de volgende zaken:

Zinloos geweld
De eerste zaak betreft openlijk geweld tegen twee Duitse broers op zondag 11 maart jongstleden. Na een avondje stappen in de Leidsebuurt worden ze rond 04.00 uur tussen het Leidseplein en de Stadhouderskade zonder enige aanleiding aangevallen door een groep van tien jongeren. De jongste broer (17) loopt daarbij een steekwond op in zijn rug. De politie arresteert kort na het incident zes verdachten. Drie van hen zitten nog in voorarrest (17, 18 en 19 jaar).

Overval café
De tweede zaak is een overval op café Zandvoort in de Jan Evertsenstraat. Een nog onbekende klant zit op vrijdagmiddag 9 februari in het café aan de thee. Hij wacht bijna twee uur op het moment dat alle klanten weg zijn. Dan bedreigt hij de bardame met een vuurwapen en slaat haar in het gezicht. Hij maakt kasgeld buit en gaat er vandoor. De uitbaatster is behoorlijk geraakt en is nog steeds onder behandeling van een tandarts. Wat opvalt aan de donker getinte overvaller is zijn muts. De hele tijd dat hij in het café zit, is dat hoofddeksel over zijn oren getrokken. Tijdens het plegen van de overval spreekt hij zijn slachtoffer op uiterst vrouwonvriendelijke manier toe.

Overval supermarkt
De derde zaak is een overval op een supermarkt aan de Molukkenstraat. Op dinsdag 13 maart komt een gemaskerde man met een vuurwapen de zaak binnen. Hij springt bij het verhoogde kantoor op een kassa en kijkt vanuit die positie naar het daar aanwezige personeel. Door met het vuurwapen te dreigen, dwingt hij geld af te geven. De dader rent vervolgens naar buiten en stapt bij een maat achter op een donkerkleurige bromscooter. Het tweetal verdwijnt in de Soembawastraat.

De centrale vraag bij deze drie zaken is: wie kent de dader(s) en zijn er getuigen. AT-5 zendt Ter Plaatse uit om 17.30 en 21.30 uur. TV Noord-Holland stuurt het programma achtereenvolgens om 17.30, 19.00 en 21.00 uur de lucht in. Donderdagochtend om 10.00 uur is op beide zenders een herhaling te zien.



Brand Van Beuningenstraat
4-4-2001. Vanmorgen is een gewonde gevallen bij een kleine brand in een benedenwoning aan de Van Beuningenstraat. De bewoner had ademhalingsmoeilijkheden door de rook en lag achter de voordeur. De politie, die als eerste hulpdienst ter plaatse was, kreeg de deur niet zo gauw open. De kort daarop gearriveerde brandweer klaarde die klus met het juiste gereedschap. De bewoner is vervolgens naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen op de intensive care. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

GSM-bombardement, over de actie van ons korps om roof van mobiele telefoons tegen te gaan.