Gemeente Tilburg

02-04-2001

Ook Tilburg neemt maatregelen in verband met verdenking Mond- en klauwzeer (MKZ)

In verband met de MKZ-problematiek verzoekt de gemeente Tilburg iedereen om het buitengebied, bos- en natuurgebieden zo veel mogelijk te mijden. Toegangspaden zijn inmiddels afgesloten door middel van rood/wit gestreepte linten. Deze voorzorgsmaatregel is genomen om de rust in het gebied te waarborgen en om eventuele verspreiding van het MKZ-virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Naast agrariërs die beroepsmatig vee houden zijn er ook particulieren die uit hobby vee in bezit hebben. Ook voor hen gelden een aantal beperkingen. Zo is onder meer het verplaatsen van veekadavers niet toegestaan. Hiervoor blijft de gangbare ophaalregeling van toepassing: aanmelden bij het destructiebedrijf Rendac in Son, telefoonnummer 0499-364500. De kadavers worden dan aan huis opgehaald.

Nadere informatie
Voor verdere informatie over Mond- en Klauwzeer verwijzen wij u naar de volgende instanties:

· het landelijk informatienummer MZK: 0800-1556,
· de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO): 0900-2359586,
· de website van het ministerie van Landbouw natuurbeheer en Visserij (LNV): www.minlnv.nl,

· de Vereniging van Natuurmonumenten (kantoor Tilburg): 013-5159345,
· de GgenD Tilburg: 013-4643237,

· dagelijkse uitzendingen van Omroep Brabant (radio en tv) en de desbetreffende teletekstpagina's op tv.
Voor vragen die te maken hebben met gemeentelijke aangelegenheden kunt u bellen naar de gemeente Tilburg, telefoonnummer 013 - 5428811.

Aanleiding
Op woensdag 21 maart j.l. is in Sprang Capelle op een veehouderij een ernstige verdenking van Mond- en Klauwzeer ontdekt. Als gevolg hiervan is door de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) een gebied rondom het bedrijf aangewezen waarbinnen vervoersbeperkingen gelden voor bepaalde soorten vee, mest, veevoeders, melk e.d. Het grondgebied van de gemeente Tilburg valt binnen dit gebied met uitzondering van een klein gedeelte ten zuiden van de A58 (Katsbogten e.o.). Agrarische ondernemers zijn inmiddels ten aanzien van relevante zaken door hun eigen vakorganisaties en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij geïnformeerd.