Gemeente Tilburg

03-04-2001

Start Digitale trapvelden in mei

De start van de digitale trapveldjes in Tilburg wordt werkelijkheid. De eerste vijf plekken waar mens en computer samen aan de slag gaan, zijn Seniorweb Tilburg, Kompaan Tilburg-Noord, beiden in wijkcentrum de Ypelaer, Brede School Koningshaven (Lourdesplein), Missionair Service Centrum, Centrum voor Buitenlandse Vrouwen bekend. De start zal plaatsvinden in het najaar van dit jaar.

Digitale Trapvelden zijn laagdrempelige voorzieningen waar jong en oud, allochtoon en autochtoon kunnen leren omgaan met de computer en het Internet. In november 2000 werd aan de gemeente Tilburg door minister Van Boxtel (Grote-stedenbeleid) een subsidie toegekend van f 750.000,- voor het project Digitale Trapvelden. Het ging om een basissubsidie van f 500.000,- en een extra stimuleringssubsidie van f 250.000,- voor de goede kwaliteit van het projectvoorstel.

De motivatie voor de keuze van de vijf locaties is als volgt. In de eerste plaats worden op deze vijf locaties alle doelgroepen bereikt die in de projectaanvraag worden genoemd: ouderen (De Ypelaer), jongeren en scholieren (De Ypelaer en Brede School Koningshaven), allochtonen (Missionair Service Centrum en Centrum Buitenlandse Vrouwen). Ten tweede zijn de bij deze locaties betrokken organisaties en hun medewerkers erg enthousiast. Voor het welslagen van het project is dat een belangrijke succesfactor.

In totaal zal Tilburg op 30 plekken in de stad starten met Digitale Trapveldjes. De bedoeling is dat de trapveldjes minimaal drie jaar operationeel blijven. Het projectmanagement ligt in handen van de Stichting TOWN (Tilburg OnderWijsNet). TOWN heeft nauwe relaties met het project Digitale Trapvelden en beschikt per 1 april 2001 over personele capaciteit om het project handen en voeten te geven. Aan de realisatie van een trapveld liggen nogal wat eisen ten grondslag. Zo moet een activiteitenprogramma worden uitgewerkt; enthousiaste docenten en activiteitenbegeleiders worden gevonden; apparatuur en software aanschaffen; snelle toegang tot Internet regelen en structurele technische begeleiding worden gezocht. Het is dan ook niet mogelijk alle Trapvelden tegelijk online te laten gaan. Daar komt nog bij dat een groot deel van de beoogde Trapvelden zich in scholen bevindt die door de steeds nijpender wordende krapte aan leerkrachten grote moeite hebben om menskracht beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de activiteiten die bij een Trapveld horen. Via Fontys Hogescholen zijn afspraken gemaakt om stages c.q. afstudeerprojecten aan de Digitale Trapvelden te wijden.

De naam Digitaal Trapveld is niet echt bruikbaar. Niet alleen is onduidelijk waar het precies om gaat, maar ook is 'trapveld' een woord dat niet gebruikt kan worden in een multiculturele samenleving, zoals Tilburg. Er zal dan ook een prijsvraag worden georganiseerd om een nieuwe naam te bedenken.