Ministerie van Middenstand en Landbouw België

04/04/2001

PERSBERICHT

UITZONDERLIJKE STEUNMAATREGELEN TEN GUNSTE VAN DE RUNDSVLEESMARKT

De Minister van Landbouw J. GABRIELS deelt mee dat de sedert enkele weken opgeschorte opkoopregeling voor runderen, ouder dan 30 maanden, opnieuw geopend wordt.

Er kunnen derhalve aanvragen ingediend worden op donderdag 5 april (vanaf 08.00 u) tot vrijdagmiddag 6 april 2001 te 12.00 u, voor slachting in de week van 9 april tot 13 april 2001.

Voor de toepassing van deze opkoopregeling blijven dezelfde voorwaarden geldig als medegedeeld in de persberichten van 3 en 4 januari 2001 en zoals vermeld op het nieuwe aanvraagformulier, behalve dat de producent zelf verantwoordelijk is voor het transport van zijn eigen dieren naar het slachthuis. Daartoe zal de totale vergoeding per dier verhoogd worden met 500 BEF per dier voor veebeslagen in Wallonië, en met 900 BEF per dier voor veebeslagen in Vlaanderen.

Enkele belangrijke voorwaarden ter herinnering :


* het betreft een opkoopregeling voor runderen, ouder dan 30 maanden, die niet getest zijn op BSE, en die na slachting volledig worden vernietigd

* de runderen moeten de laatste 6 maanden vóór de verkoop hebben verbleven op één of meer bedrijven in België
* de runderen moeten geïdentificeerd zijn conform de geldende wetgeving, en zij moeten voldoen aan de ter zake relevante veterinaire wetgeving, zodat zij normaal kunnen worden geslacht voor menselijke consumptie (rund in goede gezondheid; geen noodslachting)

* de aanvragen dienen te gebeuren door de veehouder of zijn vertegenwoordiger, uitsluitend per fax op het nummer 02/208.79.08 van het Bestuur DG 3, en enkel van donderdagmorgen 08.00 u tot vrijdagmiddag 12.00 u.
De ingediende aanvragen zijn slechts 1 week geldig. De aanvragen worden slechts aanvaard tot de maximumcapaciteit voor slachting in de betrokken week bereikt is.

* de aankoopprijzen worden wekelijks op woensdag bekendgemaakt door het Bestuur DG 2.
Voor de week van 9 tot 13 april 2001 zijn de aankoopprijzen gevoegd bij dit persbericht.

* de nieuwe aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de provinciale bureaus van het Ministerie van Middenstand en Landbouw; u kan ze eveneens downloaden.
De oude aanvraagformulieren worden niet meer aanvaard.
* de veehouder wordt door het betreffende slachthuis ingelicht in verband met de datum waarop de runderen moeten geleverd worden. Indien de veehouder ten laatste op dinsdag na zijn gefaxte aanvraag geen bericht heeft ontvangen betekent dit dat geen gevolg kan worden gegeven aan zijn aanvraag. Hij moet dan een nieuwe aanvraag indienen voor de volgende week op basis van de nieuwe aankoopprijzen.

OPGELET : de veehouder moet zelf voor het transport van zijn dieren instaan, waarbij alle in t kader van mond- en klauwzeer geldende maatregelen strikt moeten worden nageleefd. Alle vroegere mededelingen over het "ophalen van de runderen door het slachthuis" zijn dus niet meer van toepassing !


* alle runderen die in het slachthuis aankomen worden geslacht en vernietigd. Alleen de runderen die aan alle reglementaire voorwaarden voldoen zullen worden vergoed op basis van de wekelijks bekendgemaakte prijzen.