Gemeente Breda

04-04-2001

Aantal meldingen schoolverzuim gestegen
Het aantal meldingen van schoolverzuim is in het schooljaar 1998-1999 van 488 toegenomen naar 611 leerlingen. Dit blijkt uit het leerplichtverslag 1999-2000 dat het college van burgemeester en wethouders onlangs vaststelde. De stijging heeft te maken met een betere registratie in het algemeen en met het registreren van de verzuimcijfers van de ROC's (Regionale Opleidings Centra). Tevens is er een beperkte toename van leerlingen die verzuimen.

Meldingen nader bekeken
Nog steeds spijbelen jongens meer dan meisjes. Naarmate kinderen ouder worden, is dit verschil duidelijker te zien. De reden van een melding kan zijn dat een leerling verzuimt, geschorst wordt of verwijderd is van school. In drie van de vier gevallen gaat het om verzuim. Het aantal schorsingen neemt echter fors toe en heeft te maken met het duidelijker stellen van normen en waarden. Een kind dat nu geweld gebruikt of schoolregels niet naleeft, maakt eerder kans op een schorsing van twee tot vijf dagen. Opvoedingsproblemen en gedragsproblemen zijn het meeste gesignaleerd bij schoolverzuim of het voortijdig verlaten van de school. Deze problemen leiden tot minder motivatie en inzet van de leerling.

Actiepunten
De actiepunten voor de komende jaren richten zich vooral op het melden en registreren van verzuim en voortijdig schoolverlaten. Ook is er aandacht voor het (her)plaatsen en doorverwijzen van schoolverzuimers naar welzijns-, onderwijs-, justitiële- en jeugdhulpinstellingen.

Goede samenwerking
In Breda verzuimt 1,8 procent van het totaal aantal leerplichtige leerlingen (611 van 33.390 leerlingen exclusief hoger onderwijs). Het landelijke gemiddelde ligt op 8 procent. Het lage Bredase percentage komt door de goede samenwerking tussen het scholenveld en de gemeente met betrekking tot de uitvoering van het leerplichtbeleid. Daarnaast is de problematiek in Breda minder complex dan in de vier grote steden van Nederland.
In het schooljaar '97-'98 waren er in totaal 540 meldingen. In het schooljaar daarop bedroeg dit aantal 488.

Breda, 4 april 2001