Biologische varkenshouderij: klaar voor de groei !

Alle seinen staan op groen voor een verdere groei van de Nederlandse biologische varkenshouderij. In 2000 is door het project Ketenmanagement Biologisch Varkensvlees gewerkt aan het creëren van de voorwaarden voor de groei. In 2001 kan de groei echt op gang komen. De overheid heeft aangegeven om 'concrete ketens' te ondersteunen. De sleutel voor de groei ligt nu bij individuele supermarktformules.

Dat staat in de nieuwsbrief "KetenInfo nr. 4" van het project Ketenmanagement Biologisch Varkensvlees. Hierin wordt de stand van zaken weergegeven in de biologische varkenshouderij.

Eind 2000 is de prijs die de varkenshouder ontvangt voor biologische vleesvarkens aangepast van f4,40 naar ruim f5,- per kg. In het project 'Eerlijke prijs, Heerlijke prijs' wordt door ketenpartijen gewerkt aan een 'openkostprijscalculatie' waarbij de benodigde boerenkostprijs uitgangspunt vormt voor de consumentenprijs. Het demonstratieproject Biologische Varkenshouderij 'BIOVAR' is gestart. Hierin worden cursussen, voorlichtingsavonden, excursies en studieclubs opgezet voor m.n. gangbare varkenshouders met interesse voor omschakelen. De huidige biologische varkenshouders worden ondersteund bij het ontwikkelen van de biologische varkenshouderij. Minister Brinkhorst heeft aangeven om 'concrete ketens' te ondersteunen bij het omschakelen van varkenshouders door het beschikbaar stellen van een 'garantstelling'. Onder 'concrete keten' wordt verstaan een meerjarige samenwerking van boer tot supermarkt. De 'garantstelling' houdt in dat een deel van de gedane investering van de boer achteraf vergoed kan worden als na de meerjarige samenwerking met supermarkten blijkt dat de afzet tegenvalt.
In 2000 zijn er 28.000 biologische varkens geslacht. Dat is 5000 meer dan in 1999. Het aantal boeren is met 2 gestegen naar 37. Een 50-tal gangbare varkenshouders heeft interesse in het omschakelen. De verwachting is dat er eind 2003 afzet is voor ongeveer 100.000 biologische vleesvarkens op jaarbasis. Hiermee worden de eerste stappen gezet op weg naar een niche markt van 5%. Internationaal is er volop belangstelling voor biologisch vlees.
Het project Ketenmanagement is een initiatief van Platform Biologica, LTO-Nederland, Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu gefinancierd door het ministerie van LNV, PVE en Rabobank en is werkzaam voor 22 partijen van het convenant 'Opschaling Biologische Varkenshouderij' van maart 1999.

Voor meer informatie kunt u bij Platform Biologica vragen naar Maurits Steverink, 030 2339970 of mailen naar steverink@platformbiologica.nl.