Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Projectorganisatie interculturalisatie van de gezondheidszorg

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GVM-2169764

4 april 2001

In de kabinetsreactie op het advies Interculturalisatie van de gezondheidszorg van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), die ik u bij brief van 13 november 2000 heb toegezonden, heb ik aangekondigd een projectorganisatie te zullen inrichten, die onder mijn verantwoordelijkheid de aanbevelingen van de RVZ zal gaan uitvoeren.
Tijdens het algemeen overleg over deze kabinetsreactie van 28 februari jl. heb ik toegezegd voor 1 april 2001 deze projectorganisatie te zullen installeren.

Over de invulling van de projectorganisatie kan ik u, in overeenstemming met het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties het volgende melden.

Als voorzitter van de projectorganisatie zal optreden de heer H. Timmer, thans Projectdirecteur marketing farmaceutische industrie binnen mijn Ministerie. Als secretaris zal optreden de heer E.L. Samuels, eveneens werkzaam binnen VWS, als Senior Adviseur Bijzondere Opdrachten.

Aan de projectorganisatie zullen, naast een vertegenwoordiging van betrokken instellingen en organisaties, een aantal leden op persoonlijke titel deelnemen. Voor de keuze van deze leden heb ik de volgende richtlijnen gehanteerd:

+ Er moet sprake zijn van een gemengd samengestelde groep: zowel personen met een migrantenachtergrond als van autochtone origine.

+ Geen vertegenwoordigers van belangenorganisaties, eigen organisaties of instituten: deelname geschiedt op eigen titel.

+ Gezaghebbend en beschikkend over een effectief netwerk.
+ Aantoonbare ervaring met en belangstelling voor oplossingen in het kader van interculturalisatie.

+ Oplossingsgericht.

+ Binnen de projectorganisatie elkaar aanvullend, voor wat disciplines en visies betreft.
Op basis van dit profiel heb ik volgende personen verzocht en bereid gevonden deel te nemen aan de projectorganisatie:

1. drs R. May (Altrecht te Utrecht)
2. dr M. Sidali, arts/psychiater te Amsterdam. 3. drs. H. Becker (Humanitas Zorg en Verpleeghuizen Rijnmond) 4. dhr. J. Crasborn, arts (ZAO Amsterdam)
5. Mevrouw dr Domenica Ghidiei (betrokken bij Stichting bevordering maatschappelijke participatie).
6. Mevrouw dr. M. Shadid, arts.
7. drs I. Yerden (Directeur Noord-Hollands Participatie-instituut) 8. mr K.R. Hoe Ten Soeng, Burgemeester van Veenhuizen. 9. drs R. van Dijk (BAVO/RNO-groep te Rotterdam).

Ik heb deze personen gevraagd voor eind augustus van dit jaar een projectplan (inclusief een begroting) op te stellen, waarin aangegeven wordt welke resultaten de projectorganisatie in de komende vier jaar wil behalen, welke prioriteiten worden gesteld en waarin tevens een tijdsplanning wordt gegeven.

Naast deze personen, die op persoonlijke titel in de organisatie zullen deelnemen, zullen de betrokken organisaties en instellingen vertegenwoordigd worden, waaronder bijvoorbeeld Pharos. Er is een groot aantal organisaties, instellingen en personen betrokken bij de interculturalisatie van de zorg. Aan de bovengenoemde personen is daarom tevens de vraag voorgelegd om in het projectplan aan te geven, op welke wijze aan de betrokkenheid van organisaties, instellingen en personen in de komende jaren vorm zal worden gegeven. Ik zal u daarover in september 2001 informeren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. E. Borst-Eilers