Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nederland beschermt natuur en milieu van de Zuidpool

Met ingang van 1 april is de Wet Bescherming Antarctica in werking getreden. Daarmee is het niet langer toegestaan om zonder vergunning een vanuit Nederland georganiseerde activiteit op de Zuidpool uit te voeren. Een ieder die een activiteit op de Zuidpool wil organiseren moet een vergunning aanvragen.

De Wet bescherming Antarctica is de nationale uitwerking van het internationale Antarctica Verdrag en het daaruit voortvloeiende milieu Protocol. Deze wet heeft als doel de natuur en het milieu van het Antarctisch gebied te beschermen door de nadelige gevolgen van activiteiten te beperken. Onder deze activiteiten vallen (toeristische) reizen, expedities en wetenschappelijk onderzoek.

De vergunning voor een activiteit op het Antarctisch gebied of een brochure kunnen worden aangevraagd bij de dienst LASER te Dordrecht van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. LASER is gespecialiseerd in vergunningen en subsidieregelingen. LASER beoordeelt de aanvragen namens het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij beoordelen.

LASER
m.Lo A Njoe
078-6395264