Provincie Utrecht

Persbericht
03 april 2001

Dit is een gezamenlijk persbericht van Schakels en de provincie Utrecht
Méér werk van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk voer je samen uit. Onder dit motto start bureau Schakels, partner in Welzijn en Zorg, met financiële steun van de provincie Utrecht met extra ondersteuningswerk voor lokale comités. In lokale comités wordt in een samenwerkingsverband tussen gemeenten, vrijwilligersorganisaties en bedrijfsleven, gewerkt aan de versterking en het imago van het plaatselijk vrijwilligerswerk.

Aanleiding is de bijeenkomst "2001 ter plekke", de provinciale aftrap voor het Internationale Jaar van de Vrijwilligers die Schakels op 15 februari jl. in het Provinciehuis organiseerde. Bestuurders, ambtenaren, vrijwilligers en beroepskrachten in het vrijwilligerswerk wisselden op die dag ideeën uit over de versterking en promotie van het vrijwilligerswerk, wat boven-dien leidde tot waardevolle contacten. In diverse workshops werd aandacht besteed aan actuele thema's als werving van vrij-willigers, het vormgeven van een gemeentelijke visie op vrij-willigerswerk en het opzetten van inspirerende activiteiten voor 2001.

De bijeenkomst leverde zoveel positieve reacties op dat Scha-kels heeft besloten om op dit spoor door te gaan. Schakels zal op de aangewakkerde belangstelling bij gemeenten en vrijwilli-gersorganisaties inspelen met een aantal vervolgactiviteiten. Een voorbeeld is het aanbod dat Schakels in samenwerking met de VTA-Groep (Vorming, Training en Advies) uitvoert voor locale comités vrijwilligerswerk in de provincie Utrecht. In deze comités werken vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisa-ties, de gemeente en het bedrijfsleven samen. Deze allian-tie, die in het Jaar van de Vrijwilligers kan worden opgezet maar nog lang daarna vruchten afwerpt, biedt aan het vrijwilli-gerswerk tal van nieuwe mogelijkheden. Opzet van Schakels is om de sterke en zwakke kanten van het locale comité door te lichten. Vervolgens kan hulp worden geboden, die uiteenloopt van verbetering van lobbyen en fondsenwerving tot het opstellen van een activitei-ten-plan of ondersteuning bij PR van het comité. Indien locale comités meer dan 8 uur ondersteuning wensen, kan in het kader van de extra beschikbare provinciale middelen op dit gebied Schakels hiertoe voor langere tijd worden ingehuurd.

Extra geld provincie voor vrijwilligerswerk
Op 27 maart heeft het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht een subsidieregeling vastgesteld, waarmee gemeenten in de gelegenheid worden gesteld samen met de provincie, in een cofinancierings- -traject, het lokale vrijwilligerswerk te versterken.

Nieuwe ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk vragen om extra aandacht van de provincie Utrecht. Locale organisaties hebben steeds meer moeite om vrijwilligers te vinden en aan zich te binden. Tegelijkertijd wordt er in de samenleving vaker een beroep gedaan op hulp van vrijwilligers. Het aantrekken van nieuwe vrijwilligers vraagt om zaken als aandacht voor professionele begeleiding en de medewerking van het bedrijfsleven. De provincie wil samen met Schakels meewerken aan het verspreiden van kennis en inzicht over deze aandachtspunten. De provincie ondersteunt het vrijwilligerswerk bij voorkeur samen met de Utrechtse gemeenten. Immers: het meeste vrijwilligerswerk vindt plaats op lokaal niveau. Tegen deze achtergrond stelt de provincie éénmalig 500.000 gulden beschikbaar ter uitvoering van 'gemeentelijke actieprogramma's vrijwilligerswerk'. Doel van deze regeling is gemeenten de mogelijkheid te bieden om, in een cofinancieringstraject met de provincie, gemeentelijke actieprogramma's voor het lokale vrijwilligerswerk op te stellen, uit te voeren en deze met eigen middelen voort te zetten. Met deze middelen kunnen gemeenten samen met de vrijwilligers-organisaties aan de slag om bijvoorbeeld het wervingsbeleid van vrijwilligers te vernieuwen of een programma op te zetten waarbij de deskundigheid van de vrijwilligers wordt vergroot, waardoor zij nog beter kunnen inspelen op het grote beroep dat op hen wordt gedaan door de Utrechtse samenleving. Ook de veranderende wensen van de vrijwilliger in spé, bijvoorbeeld de vraag van vooral jongeren om afgebakende korte vrijwilligersklussen, vraagt om vernieuwing in het vrijwilligerswerk.

In het geval dat lokale comités meer dan 8 uur ondersteuning nodig hebben, kunnen gemeenten in het kader van dit provinciale krediet Schakels inhuren. De provincie is van plan om de succesvolle uitkomsten van de gemeentelijke actieprogramma's, de zogenaamde 'best practices', bij betrokkenen in de provincie onder de aandacht te brengen.

Het voorstel van GS wordt in april voor advies voorgelegd aan de statencommissie Zorg en Welzijn. De uitkomst van dit overleg kan betekenen dat de regeling overeenkomstig dit advies wordt gewijzigd. Zo spoedig mogelijk na advisering door de statencommissie zal de regeling in het Provinciaal blad worden gepubliceerd en bekend worden gemaakt aan alle gemeenten in de provincie. De regeling gaat in op de dag na verschijnen van de regeling in het Provinciaal blad.

Utrechtse gemeenten en vrijwilligersorganisaties die meer werk willen maken van vrijwilligerswerk kunnen contact opnemen met Schakels. Contactpersoon is Geeske Roos, tel. 030 - 275 3333.

Voor nadere informatie: Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl

Terug