Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

Werkdruk bij uitvoerders en werkvoorbereiders



Langdurige hoge werkdruk leidt bij uitvoerders tot hoger ziekteverzuim

Als uitvoerders hun taak moeten doen onder voortdurende en langdurige hoge werkdruk, dan gaat op termijn het ziekteverzuim omhoog. Bijna alle uitvoerders in de bouw zeggen nogal eens te maken te hebben met hoge werkdruk. Als het om een enkele keer gaat, leidt dit echter niet meteen tot een hoger verzuim.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) onder ruim 3.000 uitvoerders en meer dan 900 werkvoorbereiders. Zij vulden tussen 1993 en 1999 een of meer keer vragenlijsten in over hun gezondheids-beleving en arbeidsomstandigheden. Dat gebeurde in het kader van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO).

Doel van het onderzoek was te achterhalen of een voortdurende hoge werkdruk in het verleden, later gevolgen heeft voor het ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid of verloop. Uitvoerders hebben alleen een hoger ziekteverzuim als zij herhaaldelijk worden blootgesteld aan hoge werkdruk. Bij werkvoorbereiders ligt dat anders. Daar komt een hoger ziekteverzuim al voor als zij maar eenmalig een hoge werkdruk ervaren. Hier is spraken van een korte-termijneffect van werkdruk. Het lijkt er op dat uitvoerders in hun werk niet gemakkelijk kunnen en willen verzuimen en doorgaan tot het echt niet meer kan. Uit het onderzoek blijkt verder dat het verband tussen hoge werkdruk en de negatieve gevolgen ervan niet altijd direct aantoonbaar is. Er zijn diverse factoren die de werkdruk beïnvloeden. Zoals klachten over fysieke werkhoudingen, het fysieke klimaat waarin men moet werken, minder goede werkorganisatie en leiding, ondermaatse beloning, niet optimale samenwerking en het ervaren van te weinig waardering voor het werk. Dergelijke problemen leiden tot psychische en lichamelijke klachten, die later op hun beurt weer langdurig verzuim tot gevolg kunnen hebben.

Er kunnen nog geen definitieve conclusies worden getrokken over de relatie tussen werkdruk en arbeidsongeschiktheid en het verband tussen werkdruk en verloop. Daarvoor zaten er in de steekproef te weinig uitvoerders en werkvoorbereiders die in de WAO raakten of de bouw verlieten. Maar het EIB zet het onderzoek voort.