Gemeente Zeist


Nieuwe Vreemdelingenwet sinds 1 april van kracht

Per 1 april jl. is in Nederland de nieuwe Vreemdelingenwet in werking getreden. Deze wet heeft ook gevolgen voor de reeds in Zeist woonachtige en nieuw te vestigen vreemdelingen binnen de gemeente Zeist. De nieuwe vreemdelingenwet verandert niets aan het huidige toelatingsbeleid.
Belangrijke wijzigingen van deze wet hebben betrekking op de asielprocedure en zijn: kortere procedures, het nemen van meeromvattende beslissingen en het invoeren van één vergunning voor bepaalde tijd asiel (drie jaar intrekbaar), welke na drie jaar kan worden omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd asiel.

Toelatingsbeleid ongewijzigd
Met de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet zijn de redenen waarom iemand in Nederland als vluchteling wordt toegelaten niet gewijzigd. Dat betekent dat ook in de toekomst een vreemdeling voor verblijf in aanmerking komt als diegene bijvoorbeeld vluchteling is op grond van internationale verdragen, persoonlijk slachtoffer was van mensenrechtenschendingen. Er sprake is van klemmende redenen van humanitaire aard en op grond van de algehele situatie in het land van herkomst.

Kortere procedures
Onder de nieuwe vreemdelingenwet is het de bedoeling dat een asielzoeker binnen zes maanden te horen krijgt of hij in aanmerking komt voor een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA). Deze termijn kan op grond van bijzondere omstandigheden met zes maanden worden verlengd.

Meeromvattende beslissing
Er worden onder de nieuwe vreemdelingenwet meeromvattende beslissingen afgegeven. Dit betekent dat een beslissing gevolgen heeft op meerdere fronten. Als een beslissing op een asielaanvraag positief is dan:


* krijgt een asielzoeker een vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA)

* moet hij het asielzoekerscentrum verlaten zodra er huisvesting in een gemeente beschikbaar is

* krijgt hij toegang tot voorzieningen
Een negatieve beslissing betekent:


* een afwijzing van het asielverzoek

* een vertrekplicht binnen 28 dagen voor de asielzoeker en een uitzettingsbevoegdheid voor de Nederlandse overheid dat het recht op opvang vervalt en de Nederlandse overheid een ontruimingsbevoegdheid met betrekking tot de opvang heeft.

Één vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA)
Elke asielzoeker van wie de aanvraag wordt gehonoreerd krijgt een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA). Op het document waarmee de Vergunninghouder Bepaalde Tijd Asiel zich moet identificeren staat niet op welke gronden positief is beslist. Dit staat wel op de beslissing zelf.

Eén voorzieningenpakket
De Vergunning Bepaalde Tijd Asiel is gekoppeld aan één voorzieningenpakket. Voorheen was dit veel gecompliceerder. Toen bestonden er namelijk drie verschillende (asiel)statussen (Voorwaardelijke Vergunning Tot Verblijf (VVTV), Vergunning Tot Verblijf (VTV), A-status) met elk een eigen voorzieningenpakket. Dat leidde tot veel 'doorprocederen' en onduidelijkheid. De asielzoekers met een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA) hebben vanaf 1 april 2001 recht op passende huisvesting, huursubsidie, bijstand indien van toepassing, men mag werken, men kan kinderbijslag aanvragen, valt onder het ziekenfonds en de AWBZ etc. Ook valt men onder de Wet Inburgering Nieuwkomers, hetgeen betekent dat men verplicht taalonderwijs dient te volgen en lessen maatschappijoriëntatie krijgt.

Intrekbaarheid vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA) De vergunning voor bepaalde tijd asiel kan ingetrokken worden als iemand onjuiste gegevens heeft verstrekt, de openbare orde verstoort, hoofdverblijf heeft buiten Nederland of als de grond van verlening is vervallen. Als iemand bijvoorbeeld een Vergunning Bepaalde Tijd Asiel heeft gekregen vanwege de algehele situatie in het herkomstland en deze situatie binnen drie jaar positief verandert, dan kan de VBTA ingetrokken worden en dient iemand alsnog Nederland te verlaten.

Omzetting vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA) in een vergunning voor onbepaalde tijd
Na drie jaar in het bezit geweest te zijn van een Vergunning Bepaalde Tijd Asiel kan een vergunning voor onbepaalde tijd aangevraagd worden. Deze wordt, op enkele uitzonderingen na, verleend. De verwachting van de Nederlandse overheid is dat het merendeel van de VBTA-ers een vergunning voor onbepaalde tijd krijgt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Verkaar, Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, tel. (030) 6917768.