Partij van de Arbeid

Kwijting 1999: lidstaten op zwarte lijst

Straatsburg, 4 april 2001

De Nederlandse PES-Eurodelegatie heeft vandaag, op initiatief van Michiel van Hulten, ingestemd met het voorstel van rapporteur Freddy Blak (PES, DK) om kwijting te verlenen aan de Europese Commissie voor het begrotingsjaar 1999, ondanks de aarzelingen die er bij de sociaal-democraten leefden. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat het EP de kwijting niet uitstelt.

Aan het besluit van de Nederlandse PES liggen drie afwegingen ten grondslag:
· Ten eerste was in 1999 sprake van een beter beheer van de Europese middelen dan in eerdere jaren, zo stelde ook de Europese Rekenkamer vast. De eerste resultaten van de door Commissievoorzitter Prodi ingezette hervormingen worden zichtbaar.
· Ten tweede heeft de Commissie-Prodi de kwijtingsprocedure uiterst serieus behandeld, in tegenstelling tot de Commissie-Santer. De verzoeken van rapporteur Blak zijn ingewilligd, ook waar het ging om de toegang tot vertrouwelijke documenten.
· Ten derde is de Nederlandse PES van mening dat de mogelijkheid om de kwijting uit te stellen of te weigeren, selectief moet worden ingezet. In 1999 leidde het uitstellen van de kwijting tot de val van de Europese Commissie. Het jaarlijks uitstellen of weigeren van de kwijting (zoals bepleit wordt door de Fractie van de Christendemocraten) zou dit wapen van het Parlement ernstig uithollen.

Het rapport van het Parlement bevat op voorstel van de Nederlandse PES voor het eerst een lijst van landen die zich het meest schuldig hebben gemaakt aan praktijken die volgens de Rekenkamer niet door de beugel kunnen. Deze lijst wordt aangevoerd door Griekenland, het VK en Spanje.

Het Parlement verklaart ingenomen te zijn met de rapporten van de Nederlandse Rekenkamer die ertoe hebben geleid dat de Nederlandse regering stappen onderneemt ten aanzien van de fraude met ESF-subsidies.



Aantal keren dat een Lidstaat door de Rekenkamer wordt bekritiseerd (1999)

Lidstaat

Totaal

Eigen middelen

GLB

Structuurfondsen

Griekenland

16

1

15

VK

15

3

12

Spanje

15

1

14

Italië

10

2

8

Frankrijk

8

2

6

Duitsland

8

3

5

Portugal

8

2

6

Oostenrijk

7

1

6

Ierland

6

1

2

3

Nederland

5

3

2

België

3

2

1

Finland

3

1

2

Denemarken

2

2

Zweden

2

2

Luxemburg

2

1

1

terug