Gemeente Eemnes

Voorkomen Mond- en klauwzeer in Eemnes
Voorkomen Mond- en klauwzeer in Eemnes
Gemeente en GLTO treffen voorzorgsmaatregelen

Hoewel het mond- en klauwzeervirus (MKZ) NIET in Eemnes en omgeving heeft toegeslagen en er ook GEEN verdachte bedrijven zijn, worden door zowel de gemeente als de boerenorganisatie GLTO alle mogelijke voorbereidingen getroffen om de kans van verspreiding van dit virus naar deze regio te voorkomen.
Tussen gemeente en GLTO vindt regelmatig overleg plaats en inmiddels zijn er verschillende preventieve maatregelen genomen. In principe kunnen alleen evenhoevige dieren ziek worden van het MKZ-virus. Evenhoevige dieren zijn runderen, varkens, schapen, geiten, maar ook herten zwijnen en een aantal dierentuindieren. Alle andere dieren en mensen worden niet ziek van het virus maar kunnen het wel overbrengen. Daarom is het zeer belangrijk om alle contacten met evenhoevige dieren zoveel mogelijk te vermijden. De te treffen voorzorgsmaatregelen zijn dan ook met name hier op gericht.

MKZ ook van belang voor de hobbyboeren!
Elk bedrijf of particulier met evenhoevige dieren (ook al is het er maar één) is verplicht de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Dat wil zeggen ontsmetting, geen vreemden of bezoek op het erf en het vermijden van contact met anderen die één of meer evenhoevige dieren bezitten. Paarden, honden, katten en pluimvee behoren niet tot de evenhoevigen, echter wanneer deze dieren zijn gestald op hetzelfde bedrijf of bij dezelfde particulier, waar ook evenhoevige dieren aanwezig zijn, dan mogen deze dieren niet op de weg komen. Meer informatie over de te treffen voorzorgmaatregelen kunt u vinden op de internetsite van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij www.minlnv.nl of via het landelijk informatienummer 0800-1556.

Blijf uit de polder
De meeste bedrijven met evenhoevig vee bevinden zich aan de Wakkerendijk en de Meentweg. Ook is een aantal bedrijven gevestigd in de polder. Deze veehouders zijn zeer bang dat het virus op de een of andere wijze toch hun bedrijf besmet. Om die reden zijn door de Overheid al verstrekkende maatregelen genomen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om vee te vervoeren en ook mag een bedrijf of particulier met evenhoevige dieren geen bezoek ontvangen.
Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden heeft de gemeente bij de toegangswegen tot de polder borden geplaatst om al het verkeer uit de polder te weren. Dus niet alleen autoverkeer, maar ook fietsers en wandelaars (al dan niet met hond) worden zeer dringend verzocht om weg te blijven uit de polder. Alleen personen die vanwege woon- of werksituatie in de polder aanwezig moeten zijn, mogen dit verzoek negeren.

Het pontje bij Eemdijk alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer Om het verkeer door de polder zoveel mogelijk te beperken mag het pontje bij Eemdijk alleen gebruikt worden door personen met een bestemming in de polder.

Aanbieding van afval
Het ophalen van de huisvuilcontainers blijft gewoon doorgaan. Wel zullen alle eigenaren van evenhoevige dieren (dus ook de particulieren) de container vooraf aan de buitenzijde moeten ontsmetten. Na het legen zal de eigenaar de container zowel aan de binnen als de buitenzijde moeten ontsmetten. Hoe dit ontsmetten kan plaatsvinden kunt u lezen op de eerder genoemde internetsite of navragen bij het landelijk informatienummer. Natuurlijk is het voor niemand toegestaan om mest in de container te doen.

Inzameling grof afval en papier
Volgens de Ophaalkalender wordt op 13 april aan huis grof afval ingezameld. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden zal op deze datum GEEN grof afval worden ingezameld in het buitengebied (inclusief de Wakkerendijk en de Meentweg), doch exclusief de Heidehoek.
Ook zal er op 10 april in hetzelfde gebied GEEN inzameling van oud papier plaatsvinden.

Aflasten van evenementen
In het verlengde van de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen zullen evenementen in en bij de polder niet worden toegestaan. Zo kan de Polderloop van de KPJ - die gepland stond op 29 april 2001 - geen doorgang vinden en zal de Voortuinkeuring dit voorjaar niet plaatsvinden in het poldergebied. Op zeer korte termijn is er overleg tussen de Gemeente, GLTO en Stichting Feestcomité Eemnes over de organisatie van festiviteiten op Koninginnedag. Op het moment dat hier meer over bekend is, zal de gemeente dit via de gebruikelijk kanalen communiceren.
In overleg met GLTO is besloten de Kermis gewoon door te laten gaan. Dit evenement speelt zich buiten het poldergebied af.

Meer informatie kunt u krijgen bij:
Gemeente Eemnes; de heer A.J. de Bruijn, telefoon 035-5390676 GLTO; de heer J. Rigter, telefoon 035-5387325
tuinen verwachten.( In verband met de voorzorgsmaatregelen betreffende Mond- en klauwzeer zal dit niet plaatsvinden in het poldergebied).