FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten naar een nieuwe toekomst

FNV Bondgenoten naar een nieuwe toekomst

FNV Bondgenoten ontwikkelt, met het oog op de toekomst, plannen voor een nieuwe vakbond. De bond wil bijvoorbeeld de komende jaren meer leden organiseren in de dienstverlening en in de ICT. Ook wordt er gekeken naar nieuwe vormen van dienstverlening, bijvoorbeeld op financieel gebied en loopbaanbegeleiding. Niet leden kunnen in de toekomst, tegen betaling, een beroep doen op bepaalde diensten van de bond. De komende maanden worden de ideeën die er zijn, besproken met het personeel en leden van de bond.

Volgens de voorzitter van de bond, Hans de Vries, is het noodzakelijk om te vernieuwen. De Vries: 'We kampen met een ouderwets imago en voor een deel zijn we dat natuurlijk ook. Dat moet anders en dat kunnen we ook anders'. Om de organisatie klaar te stomen voor de toekomst wordt er gewerkt aan een nieuw organisatiemodel. 'Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat er efficiënter wordt gewerkt en dat verschillende afdelingen binnen de bond verantwoordelijk worden voor het eigen resultaat en budget', aldus De Vries.

De afgelopen jaren heeft de bond gekampt met financiële problemen. Daarom is eind vorig jaar besloten een eerder ingezette reorganisatie te versnellen en in 2001 veertig miljoen te bezuinigen. Daarnaast zou er nog een tekort blijven staan van dertig miljoen. Hans de Vries: 'We hebben de keus gemaakt om nu schoon schip te maken en niet jarenlang met een tekort te blijven zeulen. Dat red je niet alleen met bezuinigen. Je moet dan ook anders gaan werken als bond en kijken naar nieuwe vormen van inkomsten. De consequenties voor het personeel zijn beperkt. We hebben andere manieren bedacht om weer gezond te worden'.

Om de bond organisatorisch en financieel klaar te stomen voor de toekomst wordt uitgegaan van vier maatregelen. De contributie wordt in september eenmalig met f 2,50 verhoogd. De Bondsraad (het parlement van de bond) moet hierover een besluit nemen. De werkgeversbijdrage wordt voor een groot deel toegevoegd aan de begroting. Werkgevers betalen vakbonden bij het sluiten van een CAO voor elke werknemer die onder de betreffende CAO valt.
Er is al langer een discussie aan de gang over de taakverdeling tussen de FNV Vakcentrale en de afzonderlijke bonden. Uitgangspunt van de Vakcentrale en bonden is 'Samen doen wat samen kan', om dubbel werk te voorkomen. Ook dat moet de nodige besparingen opleveren. In juni van dit jaar wordt daarover gediscussieerd tijdens een congres van de FNV. Als laatste zullen een aantal medewerkers van ondersteunende diensten zoals de catering en beheer van gebouwen, in dienst komen van FNV Huisvesting of derden. Ze behouden hun baan. Hierbij gaat het om ongeveer 55 medewerkers.