Provincie Zuid-Holland

4-04-2001

Financiële positie gemeenten verbeterd

De begrotingen van de meeste gemeenten in Zuid-Holland laten een positief beeld zien. De recente herverdeling van het Gemeentefonds en de groei daarvan hebben positieve gevolgen voor de begrotingspositie van de meeste Zuid-Hollandse gemeenten. Enkele gemeenten bevinden zich in een financieel minder gunstige positie. De gemeenten Boskoop en Ouderkerk hebben voor 2001 een artikel 12-status aangevraagd. De gemeente Schoonhoven is in 2001 geen artikel 12-gemeente meer, maar de financiële positie van deze gemeente is nog steeds zorgelijk. Deze drie gemeenten hebben te kampen met een slappe bodem, waardoor zij hoge kosten hebben voor het onderhoud van de openbare ruimte.

Dit blijkt uit het op 3 april door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vastgestelde jaarverslag over het in 2000 gevoerde financieel toezicht op gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen. Het financieel toezicht in 2000 had vooral betrekking op het beoordelen van de begrotingen voor 2001.

Hoewel het algemene beeld positief is, zijn er onzekerheden die de financiële positie van de decentrale overheden verder kunnen beïnvloeden. Dit zijn de uitkomsten van de herwaardering van de onroerende zaken, de gewijzigde compensatie van de gemeentelijke kosten voor de uitvoering van de Algemene bijstandswet en de hogere uitgaven op grond van de Wet voorziening gehandicapten. De gemeente Gouda is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te bezien of en op welke wijze de inmiddels langdurige artikel 12-positie binnen afzienbare termijn kan worden beëindigd.
De financiële positie van de gemeente Den Haag is verbeterd. In 2000 staat Den Haag in financieel opzicht weer op eigen benen en is geen artikel 12-gemeente meer.